In april weer rondleidingen in Fort van Steendorp

TEMSE/STEENDORP. Vanaf april vinden maandelijks en het hele jaar door, gegidste rondleidingen plaats in en rond het Fort van Steendorp. Elke eerste zaterdag van de maand is er een open wandeling voor individuele bezoekers en elke derde zaterdag van de maand een groepswandeling.

Van april tot en met augustus vinden de rondleidingen zowel buiten als binnen de gebouwen plaats. Van september tot en met maart zijn die gebouwen waar vleermuizen overwinteren niet toegankelijk. In juli en augustus wordt ook het reduit of het binnenwerk en vluchtschans, bezocht.
Zodra de hele organisatie nader is uitgewerkt, zullen de gegevens officieel bekendgemaakt worden. Het gemeentebestuur was op de voorbereidende vergaderingen vertegenwoordigd door schepen van Toerisme Franky De Graeve.
Burgemeester Luc De Ryck noemt het fort van Steendorp een waar curiosum. Het werd tussen 1882 en 1892 gebouwd, is de grootste versterking van de Antwerpse fortengordel en tegelijk ??n der meest uitgestrekte forten ooit in Belgi? gebouwd. Het is tevens het laatste fort dat in ons land in baksteen werd opgetrokken, de bekroning van 8 eeuwen militaire baksteenbouw. Het is een unicum in de Antwerpse regio, want het is omringd met droge grachten en het duurste fort dat ooit is gebouwd..
Na de bouw kregen de meeste gewelven een betonbedekking. Tot het plaatsen van koepels kwam het echter niet.
Tijdens de twee wereldoorlogen werd het fort zwaar beschadigd. Na Wereldoorlog I kreeg het een nieuwe bestemming: het werd een fabriek waar op industri?le wijze oorlogsgassen werden vervaardigd.
Na de Tweede Wereldoorlog evolueerde het fort tot natuurgebied.
De afdeling Natuur, AMINAL-Vlaamse Gemeenschap, beheert nu het Fort met inbegrip enkele aangrenzende graslanden. Het gaat over een totale oppervlakte van 21,7 ha. Het fort is beschermd als monument sedert 1997, de omgeving als landschap sedert 1995.
De bakstenen gewelven vormen een zeer belangrijke overwinteringsplaats voor vleermuizen. De populatie overwinterende vleermuizen is de voorbije jaren aangegroeid tot meer dan 1.000 exemplaren van 9 verschillende soorten. Daarmee vormt het Fort de belangrijkste door de mens vervaardigde overwinteringsplaats voor vleermuizen van heel West-Europa. De meest voorkomende soort of 70%, is de watervleermuis. In de loop der jaren raakte het fort volledig met bos begroeid. IJsvogel, buizerd, sperwer, boomklever en andere bosvogels vinden er broedgelegenheid of overwinteren hier. (fvdv)