CD&V eist dringend actie voor rustoord Herleving

BURCHT. CD&V Zwijndrecht-Burcht maakt zich zorgen over de toekomst van rusthuis Herleving in Burcht. Omdat er geen duidelijkheid is over een nieuwbouw vreest CD&V voor de toekomst. CD&V-gemeenteraadslid Bruno Byl vroeg op de voorbije gemeenteraad dan ook aandacht en dringend actie.

?Op dit ogenblik heeft het rustoord 46 bedden waarvoor de erkenning op 31 mei 2008 afloopt. Daarbovenop beschikt het OCMW sinds april 1996 over een toelating om het rustoord uit te breiden tot 60 woongelegenheden, noodzakelijk voor een verantwoorde uitbating ervan. Deze toelating werd in april 2004 nog ??nmalig verlengd op de uitdrukkelijke voorwaarde dat de uitbreiding met 14 extra bedden uiterlijk in april 2008 gerealiseerd moet zijn.?, stelt Bruno Byl.
Nadat men in 1999 tot de conclusie kwam dat een renovatie en uitbreiding van het bestaande gebouw niet de beste oplossing was, werd beslist een nieuw rustoord te bouwen. Na veel getalm, werd pas in 2004 eindelijk een geschikte inplantingplaats gevonden in het centrum van Burcht.
Niettegenstaande men reeds een jaar een akkoord heeft met de eigenaars, zijn de gronden om financi?le redenen nog steeds niet verworven, maar ook voor de financiering van de nieuwbouw, geschat op 4 ? 5 miljoen, tast men nog steeds in het duister.
Niet alleen werd bij de hogere overheid geen aanvraag ter subsidi?ring (60%) ingediend, ook het gemeentebestuur blijkt niet de nodige financi?le middelen beschikbaar te hebben.
De situatie is dan ook dramatisch, niet alleen voor het personeel, maar ook voor de residenten. Zonder uitbreiding komt de toekomst van het rustoord immers in gevaar. De vraag rijst hoe men op 2 jaar tijd de noodzakelijke uitbreiding nog zal kunnen realiseren.
Vanuit CD&V wordt aangedrongen dat de meerderheid, zowel binnen het OCMW als binnen de gemeente, eindelijk haar verantwoordelijkheid opneemt en werk maakt van een nieuw rustoord. (fvdv)