ACW Kruibeke bezorgd om bodemverontreiniging door zware metalen

KRUIBEKE. ACW Kruibeke is bezorgd over het resultaat van recente studies die een verband zouden aantonen tussen  de cadmium-bodemverontreiniging in en rond de Umicore vestigingen in Noord Limburg en de verhoogde kans op het bekomen van longkanker bij de omwonenden. 

Gezien er ook in Kruibeke sinds een 30-tal jaar een historische bodemverontreiniging door zware metalen, afkomstig van de Umicore vestiging in Hoboken, het vroegere Union Miniere, werd vastgesteld, dringt ACW Kruibeke er bij de Vlaamse Overheid op aan dat  de gemeente Kruibeke wordt ingeschreven in het Vlaams wetenschappelijk volksgezondheidsonderzoek, waarbij naar verbanden  gezocht wordt tussen o.m. vastgestelde kankers en bodem- en luchtverontreiniging door zware metalen.

Waar aanvankelijk Kruibeke steeds door de overheid werd opgenomen in wetenschappelijke onderzoeken, moet ACW Kruibeke vaststellen dat dit sinds geruime tijd niet meer het geval is.
ACW wil dat er dringend via de huisartsen, longspecialisten en ziekenhuizen een studie wordt gehouden waarin wordt getracht om het aantal longkankers uit het verleden vast te stellen en in kaart te brengen en om op korte termijn te bepalen of er in Kruibeke een verhoogde kans op longkankers bestaat.
Er wordt ook aangedrongen de  meetresultaten van onderzoeken naar bodemverontreiniging uit het verleden op een quasi individuele basis  aan de bevolking worden meegedeeld en dat op een objectieve wijze wordt meegedeeld hoe deze meetresultaten dienen ge?nterpreteerd te worden.
De meettoestellen die in Kruibeke  in het verleden stonden opgesteld om de luchtpollutie te meten moeten volgens ACW, onverwijld terug worden geplaatst. Er moeten ook informatieavonden komen en de  totale bevolking van de gemeente Kruibeke moet blijvend gesensibiliseerd worden over de mogelijke gevaren van de bodemverontreiniging door zware metalen.
In maart 2004 werd door de Vlaamse gezondheidsinspectie een folder ?leven met minder cadmium? huis aan huis bedeeld in alle betrokken gemeenten . Dit is duidelijk niet voldoende. In Kruibeke komen zich heel wat nieuwe mensen vestigen die niet op de hoogte zijn van de problematiek. Daarnaast is er bij de oudere bevolking een bepaalde gewenning waardoor een folder niet meer ernstig wordt genomen. Vooral de maatregelen om minder cadmiumvervuiling via het stof  in huis te bekomen dienen meer onder de aandacht gebracht te worden.
Tenslotte wil ACW Kruibeke dat alle vervuilde gronden  gesaneerd worden door Umicore en OVAM zoals in 2003 overeengekomen werd in een  Convenant.
ACW Kruibeke vindt, tot het tegendeel wordt bewezen,  deze bodemvervuiling een zeer ernstige bedreiging voor de gezondheid van de bevolking en roept  daarom een werkgroep in het leven die deze zaak verder zal opvolgen. Wie aan de werkzaamheden hiervan wil deelnemen kan zich kenbaar maken via gemeentelijk ACW-voorzitter Andr? Lardon, E. Gorrebeeckstraat 38 ? tel. 03.774.26.78 en lokaal ACW- secretaris Filip Vercauteren, Tulpenstraat 5 ? tel. 03.774.04.58 (fvdv)