Wachtlijsten woon- en zorgcentra stijgen sterk

BEVEREN. Mensen wachten steeds langer om zich te laten opnemen in een woon- en zorgcentrum van het OCMW. Maar desondanks blijven de wachtlijsten sterk aangroeien. Momenteel staan er bij het OCMW van Beveren 340 mensen op de wachtlijst voor de vijf locaties samen.

Amper anderhalf jaar geleden bedroeg dit cijfer ongeveer 150 mensen zodat op een korte periode de wachtlijst meer dan verdubbeld is. Belangrijkste oorzaak is de sterke toename van het aantal 85 plussers. Het is deze leeftijdsgroep die het meest verhuist naar een woon- en zorgcentrum.

De mensen, geboren in de babyboom na de eerste wereldoorlog, komen stilaan in de leeftijdsgroep van de hoogbejaarden. Vandaag zijn er van de mensen die vier jaar na de oorlog geboren zijn nog meer dan het dubbele aantal mensen in leven dan van de groep geboren tijdens de oorlogsjaren. Volgens het Beverse OCMW wordt het de hoogste tijd dat de Vlaamse regering werk maakt van een deblokkering van de subsidieproblematiek voor nieuwe woon- en zorgcentra. Er wordt nu reeds meer dan een jaar een nieuw systeem in het vooruitzicht gesteld om de investeringsplannen te versnellen maar in de praktijk is er nog niets veranderd. Met de huidige regeling zal het OCMW in Beveren pas in 2010 aan de Nieuwe Notelaar kunnen beginnen.