Beveren heeft ambitieuze plannen voor openbaar vervoer

BEVEREN. In de nabije toekomst koestert Beveren ambitieuze plannen voor tram, bus en zelfs trein. Daartoe moet het Stationsplein, waar ook het postkantoor is gevestigd, een nieuw imago krijgen. Het gemeentebestuur wil daar immers een centraal punt voor alle openbaar vervoer. In de begroting van volgend jaar is 65.000 euro ingeschreven voor het opmaken van een studie.

Het is duidelijk dat het Beverse gemeentebestuur op alles wil voorbereid zijn, mochten er belangrijke beslissingen worden genomen rond de toekomst van het openbaar vervoer. Hoewel vervoermaatschappij De Lijn pas ten vroegste over tien jaar het doortrekken van de tram naar Beveren ziet zitten, heeft Beveren daar een andere visie over. ,,Als we tegen 2007 met onze studie klaar zijn, dan kunnen we met onze plannen druk uitoefenen bij De Lijn om de tram vroeger dan gepland door te trekken", aldus schepen van mobiliteit Raf Van Roeyen (CD&V).

De gewestweg N70 doortocht Melsele moet nog wachten op de herinrichting. Een vrije busbaan is al ingetekend. In Beveren kan de tram de Vesten verlaten ter hoogte van jeugdhuis Togenblik om dan over het nog aan te leggen feestterrein koers te zetten naar de Gravendreef en het Stationsplein. Daar is voldoende ruimte beschikbaar voor een terminus of eindhalte, ook voor bussen. Er kan dan vlot worden gewisseld, want ook de trein stopt er.

In het kader van de mobiliteitsconvenant, die volgend jaar wordt afgesloten, komen er wellicht bel- en stadsbussen met het station als eindhalte. De NMBS koestert plannen om het station van Beveren op te waarderen en intercitytreinen tussen Gent en Antwerpen houden dan mogelijk halt. Maar zekerheid daarover is er nog niet.

Het Stationsplein, dat als h?t centrale punt voor alle openbaar vervoer wordt gezien, zal zeker een serieuze opwaardering moeten krijgen. Er ligt nu een parking, die eventueel later ondergronds kan worden aangelegd of vernieuwd wordt naast de sporen. Het vroegere kolenstation van de NMBS is nog braakliggend. (HetVolk)