Beveren investeert in opleiding brandweer

BEVEREN. ?Een brandweerman die enkel blust, is verdwenen. Daarom zal opleiding erg belangrijk worden voor de brandweer in de toekomst.'' Dat zei dienstchef Wim Van Zele tijdens de Barbaraviering. Alle nieuw aangeworven brandweerlieden zullen naast hun klassieke brandweertaak verplicht zijn om een specialisatieopdracht te kiezen, hetzij chauffeur, hetzij ambulancier, hetzij lid van het duik- of gaspakteam.

Zo is het brandweerkorps momenteel op zoek naar zes nieuwe vrijwillige ambulanciers. Geen eenvoudige taak, want kandidaten moeten binnen een straal van drie kilometer van de brandweerkazerne in de Gravendreef wonen. Volgend jaar wordt ook een extra beroepskracht in dienst genomen, die mee moet helpen het vele preventieve werk in goede banen te leiden.

,,Het gemeentebestuur zal fors investeren in opleiding de komende jaren'', zei Van Zele. ,,In 2006 zal het korps verscheidene praktijktrainingen ondergaan. In het voorjaar worden alle leden twee volledige dagen getraind op binnenhuisbrandbestrijding. In het najaar volgt de industri?le brandbestrijding. Er is een akkoord van het Ministerie van Binnenlandse Zaken om met de budgetten van het Sevesofonds een op maat gemaakte praktijktraining te volgen in het opleidingscentrum RISK in Nederland. In het verleden stond het ministerie dergelijke besteding van budgetten nooit toe, want men kon enkel materieel krijgen.''

Indien de risico-analyse aangeeft dat een havenpost in de Waaslandhaven noodzakelijk is, dan zal dat ??n van de grote uitdagingen worden waarvoor de brandweer van Beveren de komende jaren zal staan. Burgemeester Marc Van de Vijver zei dat het gemeentebestuur de korpsleiding steunt in haar visie.(HetVolk)