Europa blokkeert steun Deurganckdok

BEVEREN. De Europese Commissie gaat niet akkoord met 25 miljoen subsidies per jaar, die Vlaanderen geeft om het Deurganckdok te baggeren.

De EU-Commissaris voor transport, de Fransman Jacques Barrot zegt in een antwoord op een schriftelijke vraag van Europees parlementslid Bart Staes (Groen!) dat overheidssteun aan commerci?le activiteiten niet kan.

Minister Peeters en de Vlaamse regering verbonden zich er in het Vlaams regeerakkoord toe om de onderhoudsbaggerwerken van het Deurganckdok op zich te nemen. Dat getijdendok heeft jaarlijks enorme baggerwerken nodig ter waarde van ongeveer 25 miljoen euro, om zijn diepte te kunnen behouden. Alleen was het niet zeker of de Europese Commissie zulke baggerwerken niet zou beschouwen als een verkapte vorm van staatssteun aan de bedrijven die het dok gebruiken.

,,Het ziet er nu naar uit dat de havenexploitanten zelf aan de slag moeten om het dichtslibben van het Deurganckdok tegen te gaan'', zegt Bart Staes (Groen!). ,,Dit is het zoveelste hoofdstuk in de saga over de miskleun van het Deurganckdok. Eerst trad Vlaanderen de Europese vogel- en habitatrichtlijnen met de voeten. Dan werd er vergeten om de transportinfrastructuur voor het containervervoer van en naar het Deurganckdok te voorzien. En nu blijken er pakken geld nodig te zijn omdat het Deurganckdok dichtslibt.'' (HetVolk)