Situatie Total stabiel

KALLO. De situatie door het lek in een vaste tank van de firma Total Raffinaderij Antwerpen aan de Kwarikweg te Kallo is nog steeds stabiel. Fase 2 blijft behouden totdat de maatregelen om de geurhinder te bestrijden, effectief in werking treden. Alle aardolie is ondertussen weggepompt. Er blijven echter nog enkele plassen liggen op het terrein. Die worden weggezogen door zuigwagens.

De hoeveelheid aardolie die in de gracht terecht kwam en werd afgedamd werd woensdag overgepompt naar het bufferbekken. Sinds woensdag worden de grachten afgegraven en wordt de bevuilde specie naar een gespecialiseerde firma gevoerd voor bodemreiniging. Ook zijn er aantal oplossingen gevonden om de reukhinder aan te pakken. Het toepassen ervan zal pas tegen vanavond rond zijn.

De preventieve maatregelen blijven van kracht tot de geurhinder verdwenen is:
? binnenblijven en ramen en deuren gesloten houden
? wie toch buiten moet en zich langdurig blootstelt, draagt best een stofmasker
? personen die richting eventuele geurhinder rijden, wordt aangeraden om de ventilatie van de wagen uit te zetten. Ook aircosystemen in gebouwen kunnen best afgezet te worden.
? om irritatie aan de luchtwegen te voorkomen wordt aangeraden muntjes te eten. De muntsmaak maskeert de irriterende aardoliereuk en zorgt voor minder snelle irritatie van luchtwegen en keel.

Uit metingen blijkt dat er geen gevaar is voor de volksgezondheid. Enkel en uitsluitend voor het comfort van de kinderen worden de leerlingen van de gemeentelijke basisschool van Kallo ook vandaag opgevangen in de sporthal van Melsele.

Het gemeentebestuur houdt de bevolking op de hoogte via een bewonersbrief. Deze namiddag wordt een volgende bewonersbrief verspreid om de maatregelen die deze middag getroffen worden, aan te kondigen.

Het bedrijf stelt een groene lijn ter beschikking waar de inwoners vragen kunnen stellen over de risico?s voor de volksgezondheid. Dit nummer is 0800 12 876 en is bemand van 7 uur tot 23 uur.