Nog tot donderdagavond geurhinder in Kallo

BEVEREN. Inwoners van Kallo en omgeving zullen zeker nog tot morgenavond last hebben van zware geurhinder. Bij TotalFina in Kallo lekte gisteren 40.000 kubieke meter uit een aardolietank weg. Het grootste deel van die aardolie is in bufferbekkens gestroomd die nu worden leeggepompt, maar dat werk zou pas donderdagavond afgerond zijn.

Dinsdagavond werden de bufferbekkens met schuim bedekt om ontploffingsgevaar te voorkomen maar in de loop van de nacht is de brandweer daarmee gestopt, omdat de wind te hevig werd.

Ondertussen wordt gewerkt aan het leegpompen van de bufferbekkens, via een pijpleiding naar opslagplaatsen linkeroever en naar andere nabijgelegen tanks. Afgelopen nacht was daarvoor slechts ??n pomp voorhanden maar nu beschikken de hulpdiensten over verschillende pompen. Op dit moment is er al zo'n 5.000 kubieke meter weggepompt.

Een gedeelte van de weggelekte olie, een paar duizend liter, kwam ook in omliggende grachten terecht. Die zijn afgedamd en in overleg met het polderbestuur van de Land van Waas-polder zijn de waterlopen afgesloten. Zodra er een pomp beschikbaar komt, zal de civiele bescherming, onder leiding van de milieuambtenaar van de gemeente Beveren, de olie proberen weg te pompen.

De inwoners wordt aangeraden ramen en deuren te sluiten en indien mogelijk binnen te blijven. Wie toch voor lange tijd buiten moet zijn, doet er goed aan een stofmasker te dragen. Autobestuurders zetten best hun ventilatiesysteem af. De bedrijven uit de buurt zijn ook op de hoogte gebracht dat ze hun airconditioningsystemen niet mogen gebruiken. (HetVolk)