Woon- en zorgcentrum Boey? - Van Landeghem wordt afgewerkt met een volledige nieuwbouw

KALLO. Bij de bouw van de nieuwe vleugel van het woon- en zorgcentrum Boey?-Van Landeghem, nu ruim 2 jaar geleden, werd beslist het bestaande gebouw met de gemeenschappelijke delen, zoals cafetaria en animatiezaal, te renoveren. De renovatiekosten werden toen geraamd op 325.000 euro. Bij de uitwerking van het dossier doken bijkomende bouwfysische problemen op. Bovendien stelde de inspectie extra dure eisen. Daadoor dreigden de kosten bijna te verdubbelen. Het OCMW ging aan het rekenen en kwam tot de conclusie dat een nieuwbouw van dezelfde oppervlakte een meerkost van 100.000 euro met zich meebracht.

In een nieuwbouw kan op de bovenverdieping een aantal zorgflats voorzien worden. In tegenstelling tot een serviceflat worden deze bedden wel opgenomen als rusthuisbedden. Deze extra bedden verhogen de kans om ook in Kallo aan 25 RVT-bedden te komen. Voor dit soort bewoners is de vergoeding vanuit het RIZIV veel hoger. Ook nu  reeds zijn er in Kallo heel wat  bewoners met  een hoge zorggraad terwijl het OCMW daar niet de nodige tegemoetkomingen voor krijgt. Door deze uitbreiding zal op langere termijn het uitbatingtekort  voor Boey?  - Van Landeghem gevoelig dalen. Dit is niet alleen gunstig voor de gemeentelijke  bijdrage aan het OCMW maar garandeert ook op lange termijn  de leefbaarheid van het woon- en  zorgcentrum.
De totale investering bedraagt ongeveer 1,5 miljoen euro waarvoor geen enkele subsidi?ring kan bekomen worden. Het OCMW zal hiervoor de nodige middelen moeten lenen.