Belonende snelheidscontrole in Haasdonk

HAASDONK. Op 14 oktober 2005 van 15 tot 16 uur houdt de lokale politie Beveren in samenwerking met leefschool "De Wollewei" een belonende snelheidscontrole in de Zandstraat en de Ropstraat te Haasdonk. Met deze aktie willen de kinderen van de gelegenheid gebruik maken om hun protest te uiten ten opzichte van bestuurders van voertuigen die het in de Zandstraat niet zo nauw nemen met de snelheidsbeperkingen. De bestuurders die de snelheidslimieten wel respecteren worden met een kleine attentie beloond. Deze actie sluit aan bij de visie van ?community policing? die de lokale politie Beveren in samenwerking met de Beverse bevolking wil bewerkstelligen.

Er deden zich in 2005 in de Zandstraat tot op heden 5 verkeersongevallen met gewonden voor. Bij 2 ongevallen waren zwakke weggebruikers betrokken. Met betrekking tot het aantal letselongevallen is dit een gelijk getal vergeleken met dezelfde periode (januari tot en met oktober) in 2004. Wanneer we deze cijfers echter vergelijken met 2001 stellen we een daling vast van 20% van het totale aantal verkeersongevallen. De vernieuwde projectwerking verkeer die op 1/1/2002 opgestart werd door de lokale politie Beveren heeft zeker een positieve invloed gehad op het aantal ongevallen.
Uit verschillende wetenschappelijke studies blijkt dat overdreven of onaangepaste snelheid aan de basis ligt van 30% van de verkeersongevallen. Volgens een Britse studie zou een vermindering van 1 km/uur van de gemiddelde snelheid een daling van 3% van het aantal ongevallen en van 5% van het aantal ernstig gewonden en doden betekenen. Er is sprake van een tendens bij het maken van een profiel van de hardrijders: het betreft meestal mannen onder de 40 jaar, bestuurders van snelle wagens of firmawagens. De boodschap die de politie Beveren met de snelheidscontroles aan automobilisten wil meegeven is: pas uw snelheid aan, niet alleen voor uw eigen veiligheid maar ook voor deze van de andere weggebruikers, waaronder onze kinderen.

De leerlingen van De Wollewei krijgen de kans om met de politie snelheidscontroles uit te voeren in de Zandstraat. De kinderen zullen zo hun mening kunnen uiten en de ?brave? automobilisten te belonen. Hopelijk spoort deze boodschap de weggebruikers aan om hun snelheid te minderen.