Verkeer rond Sint-Niklase ziekenhuizen wordt anders

WAASLAND/SINT-NIKLAAS. Wie naar de ziekenhuizen van Sint-Niklaas rijdt zal over enkele weken met een andere verkeersciculatie moeten rekening houden. Eind augustus wil de stad een wijziging doorvoeren in de ruime ziekenhuisomgeving en een proefopstelling wordt geplaatst tot eind oktober. De nieuwe situatie is het resultaat van overleg met een groot aantal buurtbewoners. Het studiebureau Vectris en schepen van mobiliteit Urbain Vercauteren hadden daarbij de leiding.
Het was reeds midden februari dat het college besliste om een definitieve oplossing te laten uitwerken voor de toekomstige verkeerscirculatie in de school- en ziekenhuisomgeving.
Dit in nauw overleg met het bestuur, de verschillende administraties, de politie, de scholen, de
ziekenhuizen en de verschillende straatcomit?s.
Op 7 april werd het bureau Vectris aangesteld. Onder leiding van dit bureau vonden in totaal vier
overlegvergaderingen plaats met o.a. bewoners van de Hogenakkerstraat, Lamstraat, Lindenstraat, Breedstraat, Hospitaalstraat en Azalealaan.
Nieuwe verkeerscirculatie
De krachtlijnen van de nieuwe verkeerscirculatie in de ziekenhuisomgeving houden in dat de Breedstraat open blijft in twee richtingen. De rijrichting van de Lindenstraat wordt gedraaid van Antwerpse Steenweg naar Hogenakkerstraat. In de Hogenakkerstraat wordt ??nrichtingsverkeer ingevoerd van de Lamstraat richting Breedstraat.
In de Goudenregenlaan wordt ??nrichtingsverkeer ingevoerd van de Magnolialaan naar de
Azalealaan. Dit om te vermijden dat er opnieuw een aanzuigeffect ontstaat van verkeer vanaf de
Antwerpse Steenweg via de Lindenstraat naar de Priesteragiewijk.
De rijrichting van de Lamstraat blijft behouden (van Azalealaan naar Antwerpse Steenweg).
Hulpdiensten en bussen van De Lijn kunnen in het deel van de Lamstraat, tussen Lodewijk De
Meesterstraat en Hogenakkerstraat, wel in twee richtingen rijden.
De verbinding tussen Hogenakkerstraat en Klaprozenstraat wordt afgesloten.
Door deze verkeerscirculatie wordt ook getracht om te vermijden dat het verkeer, dat zich in de
ziekenhuisomgeving bevindt en de stad wil verlaten, door de Priesteragiewijk rijdt. De aanbevolen route staduitwaarts loopt via de Azalealaan, de Moerlandstraat en de Parklaan naar de tunnel onder de rotonde en verder richting Temse en E17.
De exacte datum voor het invoeren van de nieuwe verkeerscirculatie is afhankelijk van de timing
van de aanpassing van de signalisatie in heel dit stadsdeel. Momenteel wordt maandag 29 augustus vooropgesteld. Deze datum wordt nog bevestigd, onder meer via bewonersbrieven. Het plan zal ter kennisgeving voorgelegd worden aan de gemeenteraad op 25 augustus.
Het gaat om een proefopstelling die pas effectief kan uitgetest worden op het moment dat de
scholen terug open zijn. De verkeerspolitie zal via gerichte tellingen alle bewegingen van het verkeer in kaart brengen en evalueren, met het oog op een definitieve situatie tegen eind oktober.
Feit is dat Waaslanders die zich naar de ziekenhuizen van Sint-Niklaas begeven wel rekening moeten houden met een andere verkeerscirculatie.(Fvdv)