Volksvertegenwoordiger uit Temse zorgt voor gratis bewaakte fietsenstalling aan stations

TEMSE/ WAASLAND. De NMBS krijgt vanaf dinsdag 16 augustus een ander gezicht als het om parkeren gaat voor reizigers die een treinkaart hebben in het kader van het woon-werkverkeer. In 12 stations zal nu gratis kunnen geparkeerd worden. . Occasionele reizigers kunnen een sociaal tarief krijgen Dat is een gevolg van het ABC-plan dat de NMBS lanceert om de stations toegankelijker te maken. Wie zijn wagen parkeert zonder de trein te nemen, moet een commercieel tarief betalen op de parkings aan het station. Voor fietsers is er vanaf 16 augustus de mogelijkheid om gratis hun tweewieler achter te laten in een bewaakte fietsenstalling. En dat is een gevolg van Ingrid Meeus , VLD volksvertegenwoordiger uit Temse die al in december 2004 pleitte bij Minister Vande Lanotte voor deze zaak.

Het ABC of Algemeen BereikbaarheidsConcept, kadert binnen de regeringsplannen om de mobiliteit in ons land te verbeteren. In dit project horen ook de parkeerfaciliteiten voor auto's, motoren en fietsen die zo goed mogelijk afgestemd moeten zijn op de behoeften van de lokale treinreiziger. De pendelaar krijgt als trouwste klant, een voorkeursbehandeling.
Voor de trein kiezen hangt in zeker mate ook af van het parkeeraanbod aan de stations. De vaste treinreizigers zowel als deze die door de nooit aflatende files naar de trein komen, moeten hun auto op een comfortabele en veilige plaats kunnen achterlaten
In Vlaanderen maken zes stations deel uit van de test voor wagens: Aalst, Genk, Gent-Dampoort, Leopoldsburg, Oostende en Tienen. In Walloni? werden Aarlen, Andenne, Eigenbrakel, Hoei, Jemelle en Saint-Ghislain geselecteerd.
In deze 12 uitgekozen stationsparkings zullen de tarieven verschillen afhankelijk van hoe vaak een klant er met de trein reist. Gratis parkeren kan al wie beschikt over een geldige treinkaart (uitgezonderd Campus-, Railflex- en schooltreinkaart) of een vrijkaart uitgereikt door de Directie Reizigers (behalve die van het NMBS-personeel). Zij kunnen aan het loket een gratis parkeerkaart aanvragen. Die is dan maximum geldig tot de vervaldag van hun trein- of vrijkaart. De parkeerkaart moet duidelijk leesbaar aan het stuur tegen de voorruit te leggen. Occasionele treinreizigers, die eerst een treinticket aankopen aan het loket, kunnen daar hun parkeerbiljet afhalen. Het kost hen 3,30 euro per dag of 5,40 euro per week. Niet-treinreizigers zullen aan deze automaat 13,60 euro moeten betalen.
Fietsers kunnen voortaan kosteloos hun tweewieler stallen, en dat in alle stations. Voor Ingrid Meeus, schepen te Temse en volksvertegenwoordiger, is de fiets h?t vervoermiddel voor pendelaars om zich naar het station te begeven. Velen onder hen zijn woonachtig tussen de 5 en 10 km van het station. Meeus zegt: "Deze doelgroep wordt aan de meeste stations echter geconfronteerd met een gebrekkige infrastructuur en ondermaatse of ontbrekende beveiliging voor hun fiets. Vandalisme en fietsdiefstallen aan de stations zijn dan ook een welbekende vorm van kleine criminaliteit, een fenomeen waar we wellicht allemaal reeds met geconfronteerd zijn geweest."
Ook in Temse is de situatie schrijnend. De gratis fietsenstalling wordt frequent bezocht door vandalen en fietsendieven. De sociale controle in de stationsbuurt is bovendien miniem. Beveilgde fietsenstallingen vormen de oplossing. Deze kosten echter geld en in Temse is dat 72 euro per jaar per fiets.
"Voor vele ouders met schoolgaande kinderen is deze prijs veel te duur. Een alleenstaande moeder met drie kinderen moet zo al vlug jaarlijks 216 euro bijbetalen voor op een veilige manier de fietsen van haar kinderen te stallen. Dit bovenop haar abonnementsgeld. Gevolg : Kinderen die oorspronkelijk met de fiets naar het station kwamen, worden thans met de auto naar het station gevoerd omdat hun fiets ofwel gestolen is, ofwel afgebroken wordt. Daarenboven kan je de auto gratis parkeren, voor een veilige fietsenstalling daarentegen moet je betalen.", aldus schepen Ingrid Meeus.
Het was daarom dat zij in december 2004 bij de Minister van Overheidsbedrijven en Begroting Van De Lanotte en de NMBS deze malaise aankaartte pleitte om reizigers met een abonnement, gratis de beveiligde fietsenstalling ter beschikking te stellen. Zo zou de NMBS zijn trouwe fietsende klant belonen.
Een win-win situatie voor zowel de reiziger als de NMBS. Immers hoe meer klanten met een abonnement, hoe meer verzekerde inkomsten voor de NMBS. Het zijn immers de reizigers en schoolgaande jeugd die dagdagelijks gebruik maken van het spoor, wiens fiets eveneens dagdagelijks blootgesteld wordt aan vandalisme.
Minister Vande Lanotte verklaarde zich eind 2004  in het voorstel te kunnen vinden en momenteel wordt het voorstel een feit en zal elke bewaakte fietsenstalling uitgebaat door de NMBS gratis ter beschikking staan voor elke treingebruiker. Wie voordien reeds een fietskluis huurde zal voor de betaalde komende maanden zijn geld terug krijgen en terugbetaald worden.
Maar voor Temse ziet Ingrid Meeus wel een probleempje: "Aangezien de bewaakte fietsenstalling maar een dertigtal fietsen kan bergen, zullen heel wat treingebruikers door overbezetting geen gebruik kunnen maken van deze bewaakte fietsenstalling. Wanneer de fietsenstalling volzet is, zal er doorverwezen worden naar de onbewaakte fietsenstalling. Als volksvertegenwoordiger zal ik dan ook bij zowel de Minister als bij de NMBS, pleiten voor een uitbreiding van de bestaande bewaakte Temsese fietsenstalling. De vele pendelaars die met de fiets naar het station komen, moeten allemaal de kans krijgen hun fiets met een gerust hart achter te laten." (Fvdv)