82-jarige Amerikaanse ziet geboortestreek terug na 68 jaar

TEMSE/TIELRODE. De 82-jarige Godelieve Saegeman, die sinds 1937 in Amerika woont, bracht een tiental dagen door bij familie en kennissen in Tielrode. Van een blij weerzien gesproken! Het gemeentebestuur van Temse liet niet na haar ook een ontvangst aan te bieden op het gemeentehuis.

Godelieve Saegeman werd geboren in de Kerkstraat in Tielrode  op 22 maart 1922. Haar vader, Frans, werkte op de plaatselijke steenbakkerij. 14 jaar oud, ging ze als arbeidster aan de slag op de Rubaneries des Flandres. Een jaartje later kwamen een welstellende oom en tante uit Amerika op bezoek. Zij waren kinderloos en stelden aan Godelieves ouders voor om haar mee te nemen naar hun woonplaat Binghamton in de staat New York, en haar daar te laten studeren. En dat gebeurde.


Godelieve behaalde de twee universitaire diploma's onderwijs en wetenschappen. Haar hele beroepsloopbaan was ze actief in het onderwijs zowel in de kleuter- als in de lagere school. Ze deed dat als leerkracht maar later ook als schoolhoofd. Ze zegt nu toch zelf: "Ik gaf liefst les, dat was mijn roeping."


Ook na haar pensionering bleef ze aan de slag, in totaal 51 jaar. Pas in 1999, toen ze door een beroerte werd getroffen, zette ze er definitief een punt achter. Godelieve Saegeman, wiens moeder spoedig na haar vertrek naar Amerika verongelukte, trouwde met een bevelhebber bij de Amerikaanse Zeemacht. Hun huwelijk bleef kinderloos. Haar vader vestigde zich later bij zijn dochter in de States.


Godelieve komt graag naar haar geboortestreek. Ze logeert in Hamme bij Lilly Saegeman, dochter van haar overleden broer, en brengt bezoekjes aan de families Saegeman en Adriaenssens in Tielrode en omgeving. Ze houdt van een gezellige babbel en vooral ook van lekker eten met pralines, paling in 't groen of mosselen. Ze spreekt nog steeds goed Nederlands.


Op het gemeentehuis werd ze ontvangen door burgemeester Luc De Ryck. Ze was vergezeld door haar dichtste familieleden. Het is de wens van de 82-jarige dame om over een paar jaar nog eens op bezoek te komen.(F)