Rupelmondse zoekt hulp voor projecten in Zuid-Indi

KRUIBEKE. Helga Michiels, in het kader van ontwikkelingshulp niet aan haar proefstuk, heeft begin van dit jaar verschillende projecten bezocht in Zuid-Indi?. Aan ??n van deze projecten wil ze nu extra-steun verlenen en tevens naar steun zoeken bij de Kruibeekse bevolking. Het gaat om het St. Francis Xavier Seminary, een kleine middelbare school in Trivandrum.

Het is een vrij diepgaand contact dat Helga heeft met die school want maandag 8 augustus kreeg ze in Rupelmonde het tegenbezoek van de verantwoordelijke Dr. Vincent K. Peter, die doctoreerde aan de universiteit van Leuven. Hij startte dat kleinschalig project op. Toevallig maakte hij kennis met Helga en sindsdien was hij een regelmatige gast in Rupelmonde en Kruibeke.Bij zijn terugkeer naar India richtte hij in de hoofdstad van de provincie Kerela, Trivandrum een kleine middelbare school met internaat op.  Hierin krijgen jongens uit de minder gegoede klasse de mogelijkheid degelijk onderwijs te volgen om hen een betere toekomst  te verzekeren.  Met een beperkt aantal leerlingen is het een kleine school waar niet de kwantiteit maar de kwaliteit van het onderwijs primeert.  Omdat het leerlingen zijn van ouders met een beperkt inkomen is het onderwijs en internaat gratis.

Helga Michiels, echtgenote van Julien Lyssens, bracht een bezoek aan de school van Vincent Peter. Voor haar was dat een openbaring.  De discipline en de inzet van de leerlingen is zeer groot.  Gezien de temperaturen in Zuid -India is de school een modern, openen ruim gebouw waar er ruim contact is met de natuur.  Deze school kan echter niet rekenen op subsidies en moet zeer inventief zijn om financieel rond te komen. Zo heeft school o.a. 2 comfortabele kamers waar reizigers kunnen overnachten. Eten doet men samen met de leerlingen. Het college is prachtig gelegen op een heuvel ongeveer 15 km buiten Trivandrum. Wie eens enkele dagen tussen de Indi?rs wil leven en wonen, Indische  families
wil bezoeken, een beetje avontuurlijk wil reizen buiten de luxe hotels, maar toch comfortabel en totaal zonder gezondheidrisico's, kan contact opnemen via mail met Dr. Vincent K. Peter, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Het is meteen steun voor een knap project.
Om het leven en de Indiaanse cultuur beter te leren kennen en te begrijpen is het ook mogelijk dat studenten van Kruibeekse scholen in het college kunnen verblijven.  Zij kunnen dan eveneens kennis maken met de economische ontwikkeling in India die in de toekomst mee de wereldeconomie zal bepalen. Bij haar laatste bezoek overhandigde Helga in naam van het gemeentebestuur een glasraam met het wapenschild van Kruibeke.  Vincent Peter was burgemeester Denert bijzonder dankbaar voor zijn interesse in het project en gaf haar toen een klein geschenk mee. Helga vond het belangrijk met de overhandiging van dit geschenk te wachten tot Vincent Peter opnieuw in Belgi? was.  Het geschenk werd door Helga  en dr Vincent Peter maandagmiddag officieel overhandigd aan burgemeester Denert tijdens een middagmaal in De Valck in Rupelmonde  op de Schellekenskermis. Hierbij waren ook OCMW-voorzitter  Bart Criel en de schepenen Frans Vander Meiren en Ir?ne Gorrebeeck van Ontwikkelingssamenwerking aanwezig zijn. De prachtige goudgele schaal werd nadien opgehangen in de kapel van het kasteel Wissekerke(F)