Beveren werkt verder aan kindvriendelijke gemeente

BEVEREN. De gemeente Beveren heeft sinds november 2022 het label ‘Kindvriendelijke Gemeente’, een label dat om de twee jaar wordt uitgereikt. Steden en gemeenten die zo’n label willen, moeten aantonen dat ze een lange termijn ambitie hebben om te werken aan de kindvriendelijkheid van hun beleid. Beveren zet vooral in op communicatie en participatie, mentaal welzijn en publieke ruimte.

Bij de start van het nieuwe jaar kijkt Beveren graag terug naar de realisaties binnen de doelstellingen van kindvriendelijke gemeente. Zo is Kimberley Colman aangeduid als coördinator binnen het project, kregen de schoolbezoeken aan het gemeentehuis een make-over op kindermaat en werd er onder #JonginBV een communicatiestijl voor kinderen en jongeren uitgewerkt. Ook wordt er gewerkt rond kinderrechten, afval en zwerfvuil en speelpleinen. Daarnaast krijgt ook het mentale welzijn van de Beverse kinderen en jongeren aandacht. "We hechten veel belang aan het mentaal welzijn van de jongeren. Sinds 2020 doen we dit met het project #genezever. Met quotes in het straatbeeld, stickers op spiegels en affiches op toiletdeuren zetten we tijdens de Tiendaagse van de geestelijke gezondheid het belang van mentaal welzijn extra in de verf.", zegt schepen van jeugd Laura Staut. "In 2023 richtte gemeente Beveren een jongerenwelzijnspunt in JC Togenblik in. De spreekruimte wordt gratis ter beschikking gesteld aan welzijnsorganisaties. We willen zo het aanbod van welzijnsorganisaties bekender en toegankelijker maken.", vult Kimberley Colman aan. 

Over de ambitie voor dit jaar is schepen Staut duidelijk: "We zijn op goede weg en hebben ook voor 2024 heel wat plannen. Het skatepark in Haasdonk wordt in het voorjaar van 2024 aangelegd en het participatieproces voor het skatepark in Beveren is opgestart. Na een grondige analyse verwachten we een hernieuwd speelweefselplan voor Beveren en Melsele in de eerste helft van 2024. De nieuwe bestemming van de pastorij van de parochie Onze-Lieve-Vrouw-bijstand in Beveren wordt een project voor én door jongeren. Ze bepalen mee de inhoud van de werking." (mb)

 

Lees ook:

ZWIJNDRECHT. De gemeente Zwijndrecht werd eerder deze maand erkent als kindvriendelijke gemeente. Zwijndrecht beloofde toen werk te maken van kinder- en jeugdparticipatie.

ZWIJNDRECHT. Na Beveren heeft ook Zwijndrecht het label ‘Kindervriendelijke Gemeente’ gekregen. Dat is volgens schepen van jeugd Ann Van Damme het resultaat van investeringen in jeugdbeleid...

SINT-NIKLAAS.  Jong VLD Sint-Niklaas heeft vijf actiepunten opgesteld om Sint-Niklaas kindvriendelijker te maken. Vier jaar geleden kreeg Sint-Niklaas al het label kindvriendelijke stad. Toen werd...