Beveren heeft hemelwater- en droogteplan
BEVEREN. De gemeente Beveren wil zich met een hemelwater- en droogteplan wapenen tegen de klimaatveranderingen. Het plan moet voorkomen dat zware piekbuien voor wateroverlast zorgen en oplossingen bieden om droogteperiodes, hitte en verziltingsproblematiek op te vangen. Het plan is een lange termijnvisie met concrete maatregelen en algemene aandachtspunten om wateroverlast, droogte en hitte aan te pakken. Bedoeling is om het plan om de 6 jaar te herzien.
"Met dit hemelwater- en droogteplan willen we tot een integrale visie rond waterbeleid te komen om in de toekomst voldoende veerkrachtig te zijn in confrontatie met extreme weersomstandigheden. Alle toekomstige projecten zullen getoetst worden aan dit hemelwater- en droogteplan. We bekijken tegelijkertijd waar waterbeheersingsprojecten kunnen gecombineerd worden met oplossingen voor mobiliteit en recreatie. Daarnaast willen we de waterhuishouding ook omvormen tot een klimaatrobuust en duurzaam systeem. We willen het water niet enkel efficiënt afvoeren maar ook laten infiltreren en hergebruiken, zowel op publiek als op privaat domein. Al deze maatregelen moeten wateroverlast en droogte voorkomen en hebben ook een positief effect op de waterkwaliteit.", zegt Laura Staut, schepen van Oppervlaktewateren.
In de nabije toekomst staat er al twee projecten klaar. Zo zal de Vrasenebeek tussen de Brugstraat en de E34 verbreed worden om enerzijds de waterafvoer optimaliseren en anderzijds een betere bescherming bieden van de woongebieden in Vrasene. Ook in Melsele staan een aantal werken op de planning om bij zware regenval het water gecontroleerd af te voeren en zo wateroverlast te vermijden. De gemeente gaat gronden aankopen voor de aanleg van waterbufferbekkens met extra groen in het parkgebied Cortewalle, het gebied tussen Molenbeekpark en Ponjaardwegel en langs de trage wegel Pauwstraat-spoorweg. Tot slot komen er bredere duikers bij de waterlopen van Melsele-Zuid en de Trepelandstraat. (mb)