Akkoord over Saneringsverbond voor Zwijndrecht

ZWIJNDRECHT. De Vlaamse overheid, Bond Beter Leefmilieu, Zwijndrecht Gezond, Natuurpunt Waasland, de gemeente Zwijndrecht en Lantis hebben vrijdag een Saneringsverbond ondertekend. Bedoeling is om de PFAS-vervuiling in Zwijndrecht en omgeving aan te pakken.

Eerst zullen de noodzakelijke saneringsonderzoeken en nadien saneringsprojecten worden uitgevoerd om opnieuw een duurzaam bodemgebruik mogelijk te maken. Daarna volgen acties om de verdere verspreiding van de PFAS-verontreiniging door 3M te vermijden, wat belangrijk is voor de zuivering van de Palingbeek en het beschermde natuurreservaat Blokkersdijk. Daarnaast worden ook de nodige ingrepen en middelen voorzien voor zowel de leefomgeving als de natuur. Daarnaast komen er studies en onderzoeken om de gezondheidseffecten van PFAS in kaart te brengen. Het akkoord bevat eveneens een aantal beleidsmaatregelen dat een halt moet toeroepen aan milieuvervuiling door Zeer Zorgwekkende Stoffen in heel Vlaanderen. Een beheercomité zal toezien op de uitvoering van de gemaakte afspraken.  (mb)

 

Lees ook:

Uitstel voor eerste fase saneringsplan 3M

ZWIJNDRECHT. Chemiebedrijf 3M uit Zwijndrecht heeft het saneringsplan voor de zone tussen de E34 en de Polderstraat terug moeten intrekken na kritiek van OVAM.  

Informatievergadering over PFAS

ZWIJNDRECHT. De gemeente Zwijndrecht organiseert woensdag een bewonersvergadering voor de inwoners van Zwijndrecht en Beveren. Onderwerp van de vergadering is de overeenkomst tussen de Vlaamse...

Online infomoment over PFOS in groenten en fruit

ZWIJNDRECHT. De gemeente Zwijndrecht organiseert op donderdag 31 maart om 20 uur een online infomoment met deskundigen van de Universiteit van Antwerpen over PFOS. Hoofdonderwerpen zijn de...