Nieuwe vloot voor brandweerzone Oost

LOKEREN/HAMME/ZELE. De brandweerzone Oost, waartoe de Wase gemeenten Hamme, Lokeren en Zele (en daarnaast nog Berlare, Buggenhout, Dendermonde en Lebbeke) behoren, heeft vier nieuwe brandweerwagens in gebruik genomen. De wagens zijn uitgerust met een uniek blussysteem. 

Het gaat om kleinere wagens met de nieuwste generatie multifunctionele autopompen en een  koudsnijdend blussysteem, ook gekend als ‘Cobra’. Met dat systeem kan de brandweer onder hoge druk een gat in de muren van een gebouw boren waardoor ze de brand grotendeels van buitenaf kunnen blussen. Daardoor hoeven de brandweerlieden pas na het blussen en ventileren het gebouw te betreden. De brandweerzone Oost is de eerste van de 34 hulpverleningszones in België die het systeem in gebruik zal nemen.

Daarnaast zijn de nieuwe voertuigen 1 meter korter en 15 cm smaller dan de standaard modellen waardoor ze vlotter door het steeds drukkere verkeer en nauwe straten kunnen rijden. De nieuwe brandweerwagens hebben 2,5 miljoen euro gekost. (mb)