Kastelennetwerk ‘Kastelen van de Schelde’ geopend

REGIO. Vlaams minister Zuhal Demir heeft zaterdag het kastelennetwerk ‘Kastelen van de Schelde’ geopend. Dat gebeurde in kasteel Marnix de Sainte Aldegonde in Bornem. Het netwerk telt verschillende kastelen uit de Scheldevallei tussen Gent en Antwerpen, waaronder het Gravensteen in Gent, kasteel Marnix de Sainte Aldegonde in Bornem en kasteel Wissekerke in Bazel. Daarmee is de regio een toeristische topper rijker.
De verschillende historische kasteelsites werden de voorbije jaren opgeknapt. Daarnaast krijgt elk kasteel ‘een reden om het te bezoeken’. Dat kan bijv. een specifieke tentoonstelling, escapegame of een heus belevingsparcours zijn. De kastelen Wissekerke, Bornem en Laarne worden opgesteld voor bezoekers, krijgen een state-of-the-art onthaal en worden volledig ingebed in de omgeving.
"Met het netwerk Kastelen van de Schelde hebben we de prachtige historische sites in de Scheldevallei in een nieuw jasje gestoken. Op die manier kunnen ze uitgroeien tot sterke toeristische producten die heel de regio op een hoger niveau tillen. De opening van dit kastelennetwerk is geen eindpunt, maar vormt voor mij het startpunt om de vele bekende en minder bekende kastelen en tuinen in heel Vlaanderen met elkaar te verbinden en aan de wereld te tonen. Op die manier maken we van Vlaanderen de Loirestreek 2.0", zegt Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir.

Kasteel Wissekerke/museum Vilain XIIII krijgt een belevingsparcours met Zoë de Feltz als gastvrouw voor de bezoekers. Zij was de vrouw van graaf Philippe Vilain XIIII en hofdame van keizerin Marie-Louise (echtgenote van Napoleon) en van koningin Louise-Marie (echtgenote van Leopold I). Het belevingsparcours wordt ook naar buiten doorgetrokken. Het park en de gebouwen en elementen rond het kasteel vormen ook allemaal haltes met een boeiend verhaal. In het park komen doe-elementen voor kinderen, verbonden met het kasteelverhaal.
In kasteel Marnix de Sainte Aldegonde werd de tentoonstelling over de familie de Marnix in een nieuw kleedje gestoken en werd er een extra ruimte voorzien voor de indrukwekkende collectie van Breugel gravures. De eerste verdieping van de koetsenstallen werd verbouwd tot een prachtig onthaal- en belevingscentrum. De kasteeldreef tussen het ziekenhuis en het kasteel wordt volledig vernieuwd. De eendenkooi, de oudste van Europa, zal toegankelijk gemaakt worden voor bezoekers. Tot slot heeft gemeente Bornem de prachtige Abdij van Bornem gerenoveerd en werd daar ook een onthaalpunt ingericht voor het kasteel. "Bornem is een bruisend centrum waarin geschiedenis, cultuur en natuurrecreatie met elkaar in dialoog treden. We liggen pal in het hart van het hopelijk toekomstig Nationaal Park. Naast wonderlijke natuur hebben we twee unieke kastelen en een wondermooie abdij in de aanbieding. We mogen hier als Bornemaars zeker en vast fier op zijn. Als bezoeker kan je hier parkeren en zo twee prachtige erfgoedsites op een kwartiertje wandelen van elkaar bezoeken. Onze mooie gemeente staat hiermee nog meer op de kaart.", zegt burgemeester Greet De Bruyn.
In kasteel d’Ursel werden na de infrastructuurwerken een infopunt, een wandelbrochure en twee escape-games gelanceerd.
Wie graag de benen strekt, kan in de omgeving van elk van de kastelen terecht in natuurgebieden als de Polders van Kruibeke, de Durmevallei of de Kalkense Meersen Donkmeer.
De meertalige website kastelenvandeschelde.be bundelt verhalen en praktische info over deze nieuwe toeristische trekpleister. (mb)