E.H. Daniël Vande Velde mag zich ereburger van Beveren noemen

BEVEREN.  E.H. Daniël Vande Velde kreeg gisteren in de Heilig Kruiskerk in Vrasene de titel ‘Ereburger van Beveren’  uitgereikt. Vande Velde is al 50 jaar ononderbroken priester in verschillende Beverse parochies, waaronder de Nieuwe Parochie en parochies van Kallo, Verrebroek, Kieldrecht en Doel. Hij viert deze maand zijn priesterjubileum. 

Vande Velde is sinds 1 januari 2022 met pensioen maar blijft actief in de polderparochies aan de zijde van z’n opvolger Patrick De Baets en gaat wekelijks de zondagsmis voor in Vrasene. Via zijn pastoraat zorgde hij voor een intense samenwerking tussen de parochies die hij bestuurde. Daarnaast heeft hij oog voor zieken en zwakkeren, geeft hij veel verantwoordelijkheid aan leken en parochiemedewerkers en heeft hij een groot hart voor het lokale verenigingsleven.

biografie

Daniël Vande Velde werd op 12 oktober 1946 in Gent geboren. Op 1 juli 2022 was het precies 50 jaar geleden dat Daniël Vande Velde tot priester werd gewijd. Hij werd op 15 november 1972 benoemd als onderpastoor op de Nieuwe Parochie in Beveren. Hij verbleef meer dan twintig jaar op de O.L.V. van Bijstandparochie. In die periode, heeft hij heel wat verwezenlijkt. Zo ligt hij aan de grondslag van het nieuwe scoutslokaal SintRafaël (1976), het heem van de Chiromeisjes (1978), de uitbreiding en modernisering van de parochiezaal (1980-1981) en de bouw van de interparochiale bibliotheek.

Ook op pastoraal vlak kwamen, onder impuls van onderpastoor Vande Velde, tal van nieuwe initiatieven tot stand. De werkgroep ‘Kindermissen’ werd opgericht. De parochie was op dat vlak een voorloper. Maandelijks werden aangepaste vieringen voorzien voor kinderen, met eigen teksten en vooral eigen kindgerichte liedjes. Uit deze werkgroep groeide de groep ‘Gezinsvieringen’.

Op 23 mei 1993 werd hij aangesteld als pastoor in Vrasene. Later kwamen, omwille van het tekort aan priesters, ook de parochies van Kallo (2001), Verrebroek (2001), Kieldrecht en Doel (2007) en Prosperpolder (2015) onder zijn pastorale leiding te staan. (mb)

 

Lees ook:

BEVEREN. Jean-Marie Pfaff heeft vrijdag de titel ‘Ereburger van Beveren’ uitgereikt gekregen van burgemeester Marc Van de Vijver. Pfaff kreeg de titel als blijk van grote waardering en...

BEVEREN. De 5-jaarlijkse reuzenstoet van de Puitenslagersfeesten lokte heel wat kijklustigen naar  Beveren.  Langsheen het 3,5 kilometer lange parcours hadden heel wat mensen tafel en stoelen buiten...