Kathleen Colman verkozen tot allereerste ‘Zorgleerkracht van het Jaar’

HAMME. Kathleen Colman is verkozen tot de allereerste 'Zorgleerkracht van het Jaar'. Colman is zorgleerkracht in basisschool KOHa Zouaaf in Hamme. Ze werd door vierkoppige jury uit bijna 3.000 nominaties van kinderen, ouders en leerkrachten verkozen.

De jury, met onder andere kinder- en jeugdpsychologe Katelijne Van Lommel en Charlotte Van Calster van UNICEF, overhandigde de trofee vrijdag tijdens een verrassingsbezoek in de klas. Naast de trofee kreeg de juf ook verwenweekend cadeau en een pakket met lesmateriaal voor de school. De leerlingen deelden mee in de vreugde want de hele school werd getrakteerd op een ijsje. Het initiatief om een zorgjuf van het jaar te kiezen komt van uitgeverij Averbode die daarmee het belang van zorgleerkrachten in de Vlaamse en Brusselse scholen in de verf wil zetten.

"Niet alleen het aantal nominaties, maar ook de extraatjes die kinderen en ouders met hun motivaties meestuurden, gaven de doorslag voor de jury om voor Kathleen te kiezen. Kathleen werd door heel wat mensen beschreven als het hart en de ziel van de school. Een vrouw die na een carrière van dertig jaar door collega’s, ouders, grootouders en kinderen gezien wordt als een leerkracht die de kinderen op de allereerste plaats zet.  Voor, tijdens en na de schooluren is ze met de kinderen bezig. Ze helpt, begeleidt, luistert, vangt hen zelfs op tijdens de vakanties en geeft hen alle kansen die ze nodig hebben. Ondanks dat ze eigenlijk vorig jaar met pensioen zou gaan, is ze een jaar langer gebleven om zo haar opvolger goed te kunnen begeleiden. Daarom verdient Kathleen volgens ons deze titel en erkenning.", zegt Jan Van der Auwera van Uitgeverij Averbode en juryvoorzitter van de wedstrijd. 

"Ik vind mijn zorgende rol heel belangrijk en vervul die met hart en ziel. ‘Zorgen moet je doen, maar niet maken’, zeg ik altijd.  Als de kinderen of ouders met zorgen zitten, probeer ik die zo goed mogelijk aan te pakken. Ik heb vertrouwen dat er altijd oplossingen mogelijk zijn.  Misschien niet altijd de perfecte oplossingen waarvan ik droom, maar er is altijd een uitweg die aanvaardbaar is voor alle partijen. Dat is de essentie van mijn functie. Ik ben heel blij dat ik die nog kan en mag uitvoeren en voel me vereerd dat ik nu een jaar lang Zorgleerkracht van het Jaar ben.", aldus Kathleen Colman. "De vele inzendingen toonden bovendien dat het echt nodig was om de zorgleerkracht eens op het voorplan te zetten. Zorgleerkrachten cijferen zichzelf vaak weg in de klas en in de school. Sinds corona zijn ze – nog meer dan anders – de stille en flexibele krachten die zorgen dat alle kinderen de juiste begeleiding krijgen en dat het verschil qua kennis tussen de kinderen niet te groot wordt.", besluit Van der Auwera.