Kort nieuws van 13 juni 2005

Nieuwtjes kriskras doorheen de regio. Ze komen uit Beveren met toelagen voor scholen en verenigingen bij bezoek van bezienswaardigheden in eigen gemeente, de gemeente schiet de kerkfabrieken geld voor, Beverse brandweer helpt de stad, weer nieuwe grond voor de sportzone, de Keizerstraat in Haasdonk wordt verbeterd, de wielerclubs mogen 12.000 euro verdelen voor de organisatie van koersen, de paal van de camerabewaking op Cortewalle mag blijven, de Cultuurraad houdt de algemene vergadering op Hof ter Saksen. In Temse heeft Jerome Smet een repertorium op cd gezet waarin alle familienamen met uitleg staan verzameld.

Toelage voor bezoeken aan Beveren
GROOT-BEVEREN. Om scholen en verenigingen uit Beveren te stimuleren in hun eigen gemeente bezienswaardigheden te bezoeken onder leiding van een gids, werd al in 1997 een toelagereglement goedgekeurd.
Hierdoor krijgen scholen en bij een Beverse adviesraad aangesloten verenigingen, een toelage die de helft bedraagt van de gidsenvergoeding. Tot op heden moest de gids eerst volledig betaald worden en via een aanvraagformulier stortte de gemeente dan de toelage terug. Om het administratieve werk te beperken, werd nu besloten dat scholen en verenigingen de toelage rechtstreeks in mindering mogen brengen bij het betalen van een gids.
Er moet dus geen toelageaanvraag meer gebeuren. In Beveren kunnen heel wat bezienswaardigheden worden bezocht met een gids, zoals het kasteel Cortewalle, het Fort Liefkenshoek, de linker Scheldeoever, het domein Hof ter Saksen.


Gemeente schiet geld voor
GROOT-BEVEREN. De gemeente Beveren doet aan préfinancieren van restauratiewerken aan kerkgebouwen. Dat deden ze reeds bij werken aan de Sint-Martinuskerk Beveren, O.-L.-Vrouwkerk Melsele en Sint-Jacobus Haasdonk.
Dit systeem bestaat er in dat de gemeente voorlopig het  gedeelte van de uitgevoerde wreken betaalt waarvoor de kerkfabriek nog geen subsidies heeft ontvangen van de Vlaamse Gemeenschap en de Provincie.
Doordat de gemeente de betaling voorschiet, worden voor de kerkfabrieken verwijlintresten vermeden.
Nu hebben ook de kerkfabrieken van Kieldrecht en Vrasene de préfinanciering gevraagd en ook verkregen. Naargelang de nood zich voordoet, kunnen ze voor restauratiewerken aan hun kerken, geld vragen aan de gemeente.

 

Beverse Brandweer helpt Antwerpen tijdens werken ring.
BEVEREN. De Beverse brandweer kan tijdens deze zomermaanden ook ingezet worden als hulp voor de Brandweer van Antwerpen en dat in het kader van de werken aan de Antwerpse Ring. Deze werken hebben een invloed op de hulpverlening vanuit Antwerpen. Het is duidelijk dat de Beverse brandweer op bepaalde plaatsen eerst ter plekke zal zijn. Beide korpsen hebben dan ook een overeenkomst van bijstand opgesteld, waarbij Beveren hulp zal verlenen in Zwijndrecht en Burcht. Deze hulpverlening zal kosteloos gebeuren. De stad Antwerpen zal regelmatig een evaluatie van de werking maken.

 

Nog meer grond voor sportzone
BEVEREN. De sportzone van Beveren waarin o.a. de sporthal met recreatiebad, de atletiekpiste, het basebalterrein, de voetbalvelden van KSK Beveren, de petanquehal , vaste waarden zijn, wordt nog verder uitgebreid. Daartoe heeft de gemeente weer gronden aangekocht. Twee percelen hebben samen een oppervlakte van ruim 10.000 m2, 2 andere zijn 6.410 m? groot en tenslotte zijn er nog 2 percelen die goed zijn voor 4.100 m2. De gemeenteraad keurde deze grondaankopen goed.

 

Noodzakelijke werken in Keizerstraat
HAASDONK. In Haasdonk wordt het gedeelte van de bekende Keizerstraat tussen het Verwilghenplein en het kruispunt met de Melselestraat door de gemeente Beveren aangepast aan de moderne noden.
De voetpaden bevinden zich in een slechte toestand  en zijn veel te smal. Om ze te kunnen verbreden heeft de gemeente een paar woningen aangekocht waarvan de gronden kunnen worden ingenomen.
Zo werden o.a. de woningen Keizerstraat 9 van 90 m? en 13 van 120 m?, recentelijk nog aangekocht. Ze waren bezwaard met een rooilijn uit 1933.
Er kan nu gewerkt worden naar een rooilijn van 9 meter zodat 2 voetpaden van 1m70 en een rijbaan van 5m60 kunnen aangelegd worden.
Ook het kruispunt met de Melselestraat kan verkeersveiliger worden gemaakt. Wie via de Keizerstraat Haasdonkcentrum binnen rijdt, wordt nu vaak verrast door verkeer dat uit de Melselestraat komt.
Verder zal ook de oude riolering worden vervangen door een gescheiden stelsel.
De werken voor verbetering van dit deel van de Keizerstraat worden geraamd  op 300.000 euro of 12 miljoen oude Belgische franken.

 

Wielerclubs worden betaald om nadar zelf te zetten
GROOT-BEVEREN. De wielerclubs die in Groot-Beveren wielerwedstrijden organiseren, mogen dit jaar ruim 12.000 euro verdelen. Vroeger werd door gemeentelijk personeel ook de nadarafsluiting geplaatst maar nu moet de organiserende club ze zelf plaatsen, uitzetten en ophalen. De gemeente geeft er echter een extra-toelage voor van 38 euro per koers.
In Beveren zijn er in 2005, 29 wielerwedstrijden.

 

Camerabewaking Cortewalle.
BEVEREN. In het kader van beveiliging werd ook op het binnenplein van Cortewalle een paal voorzien waarop een camera staat. Aanvankelijk was daar kritiek op omdat die paal het uitzicht er zou verstoren. Maar het schepencollege heeft de plaatsing van de camerabewaking op de voorziene paal gemotiveerd  en zegt dat van daaruit de camera een hoek van 360 graden kan bereiken en bovendien heeft de zichtbaarheid van de paal met de camera, ook een ontradend effect voor personen die eventueel een misdrijf willen plegen. 

 

Algemene vergadering Gemeentelijke Cultuurraad Beveren
GROOT-BEVEREN. Alle culturele verenigingen worden uitgenodigd op de algemene vergadering van de Gemeentelijke Cultuurraad die op maandag 20 juni wordt gehouden op de binnenkoer van Hof Ter Saksen. Het is van oktober geleden dat vorige algemene vergadering plaatsvond. Er zal nu teruggeblikt  worden naar de tentoonstelling van de erfgoeddag en de bloemenmarkt van Kieldrecht. De stand van zaken zal bekeken worden  voor het feest van de Vlaamse Gemeenschap op vrijdag 8 juli. Schepen van Monumenten en landschappen, Boudewijn Vlegels, zal toelichting geven over de restauratie van kasteel Hof ter Saksen en ook praten over de bestemming er van. Schepen van cultuur Peter Deckers deelt ook ? en ander mee en tenslotte wordt toelichting gegeven bij de Openluchttentoonstelling ?Beeldig Hof ter Saksen 8?, die momenteel in het park loopt. Er volgt dan een geleid bezoek aan de openluchttentoonstelling ?Aarde?.

 

Speel petanque.
ZWIJNDRECHT/BURCHT. Vakantiegenoegens geeft iedereen de kans om elke dinsdag om 14u te komen petanquen op de gemeentelijke terreinen aan de sporthal, naast het basketbalveld in de Fortlaan. De deelname is gratis en de petanqueballen kunnen er geleend worden bij de sportdienst. Info bij Luc Van Walle, tel.: 03.254.02.83 of GSM: 0486.20.15.97

 

Eregemeentearchivaris zet familienamen op een cd
TIELRODE/TEMSE. De vroegere gemeentearchivaris Jerome Smet heeft een nieuwe genealogisch repertorium Tielrode 1264-1630 uitgewerkt en het belangrijke drieluik verwezenlijkt van Temse, Elversele en Tielrode. Het genealogisch repertorium op CD-rom vermeldt de familienamen in alfabetische volgorde; de naamsverklaring en info zijn in kader weergegeven. Ook de bronnen van de gegevens zijn vermeld. Handtekeningen en wapenschilden van bepaalde personen werden eveneens weergegeven. Een algemeen plan van Tielrode aangevuld met 23 wijkkaarten en verschillende afbeeldingen over Tielrode illustreren het werk. Ook een korte geschiedkundige schets van de gemeente is opgenomen. Het genealogisch repertorium is tegen 20 euro verkrijgbaar bij de auteur: Jerome Smet, Rozenlaan 39, Temse, tel. 03-771 15 43.