"Twee Wase bedrijven lozen PFAS in riool"

SINT-NIKLAAS. Sint-Niklaas telt twee bedrijven die PFAS lozen in het riool. Dat blijkt uit een lijst die HLN vorige week publiceerde. Het gaat om de bedrijven Colortex en Waesland. PVDA-gemeenteraadslid Jef Maes kaartte de problemetiek reeds in juni aan en trekt nu opnieuw aan de alarmbel. Volgens Maes hebben beide bedrijven een vergunning om PFAS te lozen en is er geen accuut gevaar voor de volksgezondheid maar vreest hij dat er nog andere bedrijven zijn die zonder vergunning PFAS lozen. Hij vraagt het stadsbestuur om de nodige maatregelen neemt om de vervuiling te stoppen en de volksgezondheid te beschermen. 

"Ik heb uit een betrouwbare bron vernomen dat er bij Waesland begin 2000 een lek is geweest in een tank. Het ging over een FR-product (fire resistance) met een fluorcarbon-binding. Ongeveer 1000 liter is als gevolg van dat lek in de riool gelopen. Dat incident is niet gemeld en werd toen 'met de mantel der liefde' bedekt, zeg maar in de doofpot gestopt. Na de gemeenteraad van juni heb ik dit in vertrouwen gemeld aan schepen De Meester, maar ik heb er verder niks meer van vernomen. Ik vraag me dan ook af welke onderzoeken er verder zijn gebeurd door het stadsbestuur rond PFAS-lozingen van bedrijven en de historische PFAS-vervuiling die vaak terug te vinden is bij textielbedrijven.", aldus gemeenteraadslid Jef Maes (PVDA). "Uitgebreidere metingen in de riolen zouden de oorsprong van de vervuiling beter in kaart kunnen brengen." (mb)

 

Lees ook:

Uitstel voor eerste fase saneringsplan 3M

ZWIJNDRECHT. Chemiebedrijf 3M uit Zwijndrecht heeft het saneringsplan voor de zone tussen de E34 en de Polderstraat terug moeten intrekken na kritiek van OVAM.  

Informatievergadering over PFAS

ZWIJNDRECHT. De gemeente Zwijndrecht organiseert woensdag een bewonersvergadering voor de inwoners van Zwijndrecht en Beveren. Onderwerp van de vergadering is de overeenkomst tussen de Vlaamse...