Een portret voor Ereburgemeester Francois Smet van Beveren

BEVEREN. De burgemeesterwissel is nu een feit en het portret van de als ereburgemeester benoemde François Smet, werd opgehangen bij zijn voorgangers, in de Vlaamse Kamer van het Kasteel Cortewalle. Ter gelegenheid van zijn afscheid hebben zowel de nieuwe burgemeester Marc Van de Vijver als de fractieleiders van de partijen, hun lofwoorden gestuurd in de richting van François Smet.

De uittredende burgemeester werd geboren in 1939 in Melsele maar woonde als knaap op het IJzerhand. Aan de universiteit van Leuven werd hij in 1961 doctor in de wetenschappen, richting scheikunde. In 1964 huwde hij met Rita Mertens uit Beveren. Hun 2 kinderen zorgden voor 4 kleinkinderen. François kwam niet in de bedrijfswereld terecht omdat Waaslandhaven toen nog moest ontwikkeld worden. Hij stapte in het onderwijs als leraar biochemie. In 1984 werd hij directeur van de Broederschool in Sint-Niklaas. Dat bleef hij tot 1994.


François Smet was van jongsaf een sociaal bewogen mens. Als jong student was hij in de KSA en richtte samen met de Beverse Hogeschoolstudenten Kamer Edelweis op. De band tussen die studenten leidde tot de oprichting van Kamer Edelweis Toneel, het bekende KET. Het toneelspelen was een passie tot de politiek al zijn vrije tijd opslorpte.
Hij was in die politiek terecht gekomen via  de toenmalige schepen Alfons Lambers, een oom van zijn echtgenote. Nadat hij 6 jaar secretaris was van de toenmalige CVP, werd hij in 1982 verkozen in de Beverse Gemeenteraad en werd onmiddellijk schepen van cultuur, leefmilieu en feestelijkheden. Departementen die bijzonder bij hem pasten want hij was ook voorzitter van de cultuurraad, via zijn opleiding was hij thuis in veel zaken van leefmilieu en als lid van KET wist hij ook wat feesten was.


Als schepen realiseerde hij reeds heel wat in de gemeente. De verwezenlijking van het Cultuurcentrum Ter Vesten is grotendeels zijn verdienste. De uitbouw van de milieudienst tot onmisbaar gegeven in het kader van de chemische bedrijven in Waaslandhaven is mede door zijn kennis en stimulans gerealiseerd. En op vlak van feesten vonden de Beverse Feesten en de Aardbeifeesten onder zijn schepenmandaat een nieuwe adem.


Na 10 jaar schepen te zijn geweest werd hij in 1993 burgemeester en volgde Marcel Van der Aa op. Na 12,5 jaar maakte Marc Van de Vijver de balans op van het burgemeesterschap François Smet. " Hij is geslaagd met onderscheiding ook al werd hij niet gespaard van moeilijke dossiers zoals de Sint-Annakliniek en de problematiek rond Doel. Onder zijn beleid veranderde Beveren sterk en evolueerde tot een moderne gemeente waar het beleid gericht is op het inspelen van de behoeften van de bevolking. Het was zeker niet de bedoeling om grote prestigieuze projecten te realiseren waarmee François Smet als burgemeester de geschiedenisboeken mee zou halen", aldus de nieuwe burgemeester.


Burgemeester Marc Van de Vijver had aan Smet een goed voorbeeld. Hij leerde hem pas goed kennen toen hij in 1999 in het college kwam. Hij vond hem een geduldig teamleider die bijstuurde waar het nodig was. "Hij is een man van de verzoening en niet van de conflicten. Het was aangenaam werken onder zijn leiding. En dat mag ik zeggen namens al zijn collega's uit het college en de gemeenteraad.", zo sprak Van de Vijver.


Ereburgemeester Smet kreeg bij de burgemeesterwissel  de "Gouden penning" die wordt uitgereikt aan personen die een grote staat van verdiensten hebben.  Het is in Beveren ook de gewoonte een uittredende burgemeester te vereeuwigen met een portret. Het werd geschilderd door de Leuvense kunstschilder Johnny De Coster die zijn atelier heeft in Korbeek-Lo. Hij schilderde ook reeds de portretten van Mark Eyskens en de huidige burgemeester van Leuven, Louis Tobback. In 1994 kreeg hij omwille van zijn 25 jaar kunstschilder zijn, een medaille van erkenning uit handen van de Vlaamse Minister President. Hij geniet ook internationale erkenning. Het portret van ereburgemeester François Smet krijgt nu een plaats in de Vlaamse Kamer van Cortewalle, naast deze van zijn voorgangers. (F)