Schitterende Fotosalon van Diamond Rupelmonde

RUPELMONDE. Het voorbije weekend werd door Dia-en Fotoclub Diamond in de Clara Hamendtzaal het Fotosalon 2005 gehouden. Het werd een schitterend salon waarin de leden toonden dat zij in hun club een degelijke opleiding genieten in het werkjaar dat loopt van begin september tot half juni. Er stelden 15 leden tentoon en dat was goed voor 73 prachtige beelden uit binnen - en buitenland. Zondag genoot het fotosalon een nooit geziene belangstelling.

Dia-en Fotoclub Diamond werd in 1979 opgericht en is aangesloten bij de Belgische Federatie van Fotokringen, het Centrum voor Beeldexpressie, de Oost-Vlaamse Unie van Foto -en Diakringen, de Antwerpse Verbroedering van Fotokringen en in eigen gemeente bij de Culturele Raad. De club heeft vergaderingen in een apart zaaltje van Taverne Scheldeland in de Gelaagstraat, elke 1ste en 3de donderdag van de maand.


Het is op deze vergaderingen dat de leden fotografische thema's bespreken, eigen werken beoordelen en geleide praktijkavonden meemaken. Er worden lessen gegeven over diverse dia-, foto- en opnametechnieken, initiatie en het samenstellen van klankdiareeksen. De leden worden ook aangezet om deel te nemen aan meerdere wedstrijden voor diapositieven, kleurfoto's en klankdiareeksen.


Enkele zondagen per jaar worden ook uitstappen georganiseerd, zowel fotografische als familiale. Diamond heeft eveneens een maandelijks ledentijdschrift waarin naast het clubleven, ook aandacht wordt besteed aan diverse fotografische onderwerpen. De eigen materiaaldienst zorgt voor het uitlenen van het clubmateriaal en maakt het ook mogelijk om door centrale aankopen van films, diaramen e.d. voordelige prijzen te bekomen.


Het Fotosalon 2005 toonde werk van Ria Reyntjens die de bezoeker naar Madeira bracht, Louis Bryssinck met een beeld van wijlen kunstschilder Jean Lijssens en creatief werk uit Frankrijk, Willy Cuyt met 5 betoverende foto's van orchidee? Anne-Rose Van Bellingen met Oostenrijkse herinneringen, Rosa Van der Herten, Gerard De Jonghe, Elsie Van de Velde die de camera in Amerika bediende,  Erik Van Mieghem, Claudine Burm, Marcel Van Herck, Huguette Van Herck die met beelden uit Thaïland ook een bekroonde dia had in de Provinciale dia-en Fotowedstrijd . Net trouwens als Frans Van Buynder, Joseph Lijssens en Andre Vercauteren. Deze laatste bracht enkele knappe, creatieve beelden uit de Sint-Annatunnel Linkeroever.


Naast het werk van de leden mochten dit jaar ook drie plaatselijke verenigingen zich voorstellen. Dat waren de Heemkundige Kring "Wissekerke" Bazel, VZW "Het Schelleke" Rupelmonde en "Club 42", de vriendenkring van de in 1942 geboren Kruibekenaren.


Diamond is de enige fotografische vereniging in de regio Rupelmonde - Bazel - Kruibeke- en Steendorp. Op 24 en 25 september organiseert Diamond de jaarlijkse projectie van klankdiareeksen tijdens de "Projectiedagen", eveneens in de Clara Hamendtzaal.(F)