De Vlaamse Renovatiedag ook in het Waasland

WAASLAND. Het NAV, De Vlaamse Architectenorganisatie, het NAV, en "Ik ga Bouwen", blikken tevreden terug op de 7de editie van de Vlaamse Renovatiedag van vorige week. Maar liefst 30.000 bezoekers bezochten de 120 projecten in alle uithoeken van Vlaanderen. Ook in Melsele was er een project bij in de Dijkstraat 138  en in Sint-Niklaas in de Apostelstraat 4. De Vlaamse Renovatiedag is een initiatief dat moet gezien worden in de gewijzigde verhouding tussen nieuwbouw en renovatie van huizen. Bij 30% van ondervraagde aannemers is het aantal nieuwbouw-opdrachten de laatste jaren gedaald, terwijl 58% van hen in dezelfde periode meer renovatie-opdrachten heeft uitgevoerd. Voor de toekomst verwachten ze een verderzetting van deze evolutie.
In Melsele, langs de baan naar Kallo, is het de knappe, in 2002 gerestaureerde vrijstaande woning  van het bouwjaar 1946, die kon bezocht worden. De functionaliteit en de leefbaarheid van de woning werden geoptimaliseerd in een nieuw plan. De leefruimteswerden geherori?nteerd naar de tuin, de gevels architecturaal genezen en een aantal praktische ruimtes werden aan de woning toegevoegd. Als richtprijs voor deze woning wordt 135.000 euro vooropgesteld.
Dat 30.000 mensen een bezoek brachten aan ??n of ander project, bewijst dat renovatie in de lift zit en dat de interesse van het grote publiek legio is. Dat is de mening van Bob De Meyer van "Ik ga Bouwen". Een eveneens tevreden projectco?rdinator, Piet De Langhe van het NAV, vertelde dat "De deelnemende architecten uitermate tevreden zijn met deze interesse en het succes van de Vlaamse Renovatiedag. De medewerking van De Vlaamse Overheid, met o.a. het bezoek van Vlaams Minister van Wonen, Marino Keulen aan enkele projecten en de special rond Horeca betekende een duidelijk meerwaarde aan de organisatie van deze dag. Een goede basis werd gelegd om in de toekomst deze dag verder uit te bouwen."
In Sint-Niklaas ging het over de horeca in de Aopstelstraat 4, in de zaak "Las -Caux"  waar 'Las -Caux Dance" is ondergebracht. Het is een creatie van een mini-discotheek als aanvulling van een bestaande zaak. Het concept is ge?nspireerd op de grotten van Lascaux met bijhorende muurschilderingen. Eigenlijk is deze zaak een koppelwoning uit het jaar 1950 maar in 2004, schitterend gerenoveerd.
Met de woning in Melsele en de mini-discotheek in Sint-Niklaas had het Waasland ook een inbreng in de Vlaamse Renovatiedag.(F)