Het is vandaag Werelddag Dementie

SINT-NIKLAAS.  Het is vandaag, 21 september, Werelddag Dementie.  Vandaag is er een vertelmoment ‘Mijn oma is kwijt’ in LDC De Schutterij. Sint-Niklaas zet nog tot 27 september dementie letterlijk in de kijker met onder andere grote vlaggen van Dementievriendelijk Sint-Niklaas op de Grote Markt en aan het Stationsplein. Door mensen met dementie in het straatbeeld te brengen, wil de stad de ziekte bespreekbaar maken en taboes doorbreken.

Daarnaast sensibiliseert de stad handelaars om hun winkel dementievriendelijk te maken. De stad voorziet hiervoor een digitale opleiding. Dementievriendelijke handelaren kunnen het label ‘Dementievriendelijk Sint-Niklaas’ aan hun raam of deur. Zo weten mensen met dementie en hun familie dat hen een warm en begripvol onthaal te wachten staat. In deze periode zullen de dementievriendelijke handelaars ook katoenen dementievriendelijke boodschappentasjes uitdelen en het nieuwe dementie-magazine ter beschikking stellen aan hun klanten. Dat magazine bevat heel wat informatie over dementie, beschikbare zorg en andere initiatieven. Het magazine is ook verkrijgbaar in het welzijnshuis, in ’t Punt, in de bib en het SteM.

dementiecoaches

Dan is er nog het project dementiecoaches. Mensen met een nieuwe diagnose kunnen gedurende een aantal uren persoonlijk begeleid worden door een dementiecoach om de juiste dingen in orde te brengen, hulp op maat in te schakelen en uiteraard ook een luisterend oor te krijgen en ervaringen te delen. Ook het aanbod van de familiegroepen en verenigingen is de laatste jaren sterk uitgebreid. Er is een praatcafé dementie in de bib gericht op mantelzorgers, een familiegroep dementie, een familiegroep jongdementie, een buddywerking rond jongdementie (De Companjong vzw) en tal van contactkoren voor personen met dementie. (mb)

 

Lees ook:

Activiteitenweek rond dementie

SINT-NIKLAAS.  Vrijdag is het werelddag dementie. Sint-Niklaas profileert zich al jaren al jaren als dementievriendelijke stad. Naar aanleiding van de werelddag rond dementie heeft de stad haar...

De Companjong steunt mensen met jongdementie

REGIO. In ons land kampen tussen 3.000 en 12.000 mensen met jongdementie. Geïnspireerd door de West-Vlaamse vzw Het Ventiel en eigen ervaring richtte Christine Vandenbranden de vzw De Companjong op. De...