Select publiek mag Fort van Haasdonk bezoeken

GROOT-BEVEREN. Het Fort van Haasdonk bezoeken is niet voor iedereen weggelegd. Alleen een select publiek kan er nog binnen. Het Fort, nog steeds eigendom van de overheid, wordt sedert 2003 beheert door Natuurpunt WAL. Vorig jaar werd het Fort van Haasdonk opengesteld ter gelegenheid van de Open Monumentendag. Meer dan 1500 bezoekers kwamen er op af en dat bleek van het goede te veel zodat zulke bezoeken niet meer zullen toegelaten worden.
Op 19 juni zal het Fort echter toch weer bezoek ontvangen maar dan enkel de leden van Natuurpunt WAL, de Plaatselijke Cultuurraad van Haasdonk en de Gidsenvereniging van Beveren, mogen mee binnen. Er staan op die dag 6 geleide wandelingen geprogrammeerd. Natuurtpunt WAL telt ruim 1600 leden. Zij moeten vooraf inschrijven of ze kunnen niet mee.
Of het grote publiek ooit nog de kans zal krijgen is niet zeker.  Wandelen rond het Fort van Haasdonk kan nog wel. Het fort wordt een 4 sterrenhotel voor vleermuizen genoemd en behoort bij de belangrijkste overwinteringsgebieden van Vlaanderen. In 2004 172  telden Natuurpunt-WAL en de Vleermuizenwerkgroep 172 overwinterende vleermuizen in het Fort. Ook voor tal van andere dieren en planten is het Fort belangrijk.(F)