1 op 5 Oost-Vlaamse kmo’s vecht om hoofd boven water te houden

REGIO. Nu er geen verdere versoepelingen komen, vreest UNIZO voor de economische gevolgen op lange termijn. Ondanks alle steunmaatregelen zit volgens cijfers van Graydon zo’n 20% van de Oost-Vlaamse kmo’s nog steeds in de ernstige gevarenzone. Zij beschikken niet over de nodige reserves om deze crisis te overleven, terwijl ze nochtans wel in een gezonde situatie verkeerden voor de crisis. In de regio Sint-Niklaas is dat 20,5 procent. Zo’n 7,5% van de ondernemers beschikt over een matige veerkracht om er terug bovenop te komen en 63,4% bevindt zich weer in een gezonde situatie.
Verschillende sectoren worden extra hard getroffen tijdens de door deze crisis. De horeca, event- en artistieke sector en de transportsector krijgen het nog steeds hard te verduren. Dat blijkt uit de laatste ERMG-enquête (Economic Risk Management Group).
"Deze situatie heeft vanzelfsprekend een effect op de werkloosheidsgraad in Oost-Vlaanderen. Heel wat kmo’s maken nog steeds gebruik van de tijdelijke werkloosheid (in mei bleven 93 032 werknemers gedurende gemiddeld 10 dagen thuis) en we zijn dan ook opgelucht dat deze maatregel verlengd werd tot eind december. Maar dit alleen zal onze kmo’s helaas niet kunnen redden. Dat kan alleen een coherent en efficiënt beleid, zodat een tweede lockdown kan vermeden worden. Want opnieuw stilvallen zou de doodsteek betekenen van de kmo’s die nu vechten om te overleven. Vanuit UNIZO roepen we de steden en gemeenten (naar analogie met Vlaanderen en federaal) op om ook op stedelijk en gemeentelijk vlak een economisch relancecomité op te richten, kwestie van gericht te sturen en zo de hardst getroffen sectoren de nodige ondersteuning te bieden.", zegt Jos Vermeiren, directeur UNIZO Oost-Vlaanderen. (mb)