Windenergiepark Braemland officieel geopend

KUIBEKE. Langs de E17 werden de drie windturbines van Fortech BVBA officieel in werking gesteld. Dat gebeurde tijdens een plechtigheid in aanwezigheid van Parlementslid Jos De Meyer, die tevens commissielid is voor Landbouw en Energie en burgemester Antoine Denertis. Fortech is een ontwikkelaar van windenergieprojecten en de bouwheer van de drie windturbines van het type DeWIND D8 , elk met een geïnstalleerd vermogen van 2 MW. De totale jaaropbrengst wordt geraamd op 12 miljoen kWh. Het windpark Braemland is de eerste verwezenlijking van Fortech en dit na ongeveer 5 jaar voorbereiding. De totale waarde van het project is 7,5 miljoen euro.Het staat ook in voor de exploitatie van dit windpark en is dus de producent van de stroom. Chris Derde is zaakvoerder van Fortech BVBA, waarin 24 vennoten participeren.

Maar wie Fortech zegt, komt ook terecht bij een andere betrokken partij en dat is Wase Wind cvba. Dit is een coöperatieve vennootschap met op dit ogenblik een eigen vermogen van 455.000 euro en bijna 400 aandeelhouders, waarvan de overgrote meerderheid mensen zijn uit Kruibeke en Beveren. Wase Wind wordt bestuurd door 8 bestuurders met Jef Verstraeten als gedelegeerd bestuurder.


Wase Wind cvba participeert aan de ene kant in de exploitatie van het windpark via een achtergestelde lening aan Fortech BVBA en staat anderzijds in voor de levering van "Wase-Windstroom" aan de coöperanten. Geïnteresseerden met een aansluiting in de Regio Waasland kunnen een gratis offerte voor stroomlevering aanvragen.
Fortech BVBA en Wase Wind cvba  hebben een overeenkomst gemaakt met Anode BV.,een Nederlandse groothandelaar en leverancier van elektrische stroom.


Fortech  levert de totaliteit van de windstroom aan Anode, die zorgt voor een evenwicht tussen vraag en aanbod op het net. De variabele windproductie van windstroom wordt via uitwisseling van stroom in evenwicht gebracht met de vraag van de verbruikers. Anode zal "Wase-Windstroom" leveren aan de coöperanten van Wase Wind aan competitieve voorwaarden. De hoeveelheid "Wase Windstroom" is op dit ogenblik beperkt tot de jaarproductie van de drie windturbines van Braemland.


Binnenkort wordt gestart met levering aan de coöperanten van Wase Wind onder het label Anode Wase Windstroom.
Parlementslid Jos De Meyer keek terug in het verleden en wist dat sinds de Industriële Revolutie het er op leek echter op dat windmolens overbodig waren en dat ze voorgoed in de geschiedenisboekjes zouden verdwijnen. Maar het tegendeel is waar want heden wordt voor windenergie meer dan ooit een belangrijke rol weggelegd. "Een aantal factoren hebben dit in de hand gewerkt,", aldus de volksvertegenwoordiger "In de eerste plaats zorgde de sterke evolutie die windturbines de laatste 20 jaar op vlak van vermogen en technologische expertise hebben doorgemaakt, ervoor dat windenergie intussen een stuk betrouwbaarder en tevens een stuk goedkoper is geworden. Ten tweede dragen ook de grotere productievolumes er toe bij dat er wordt gekozen voor windturbines. Daarnaast is er ook de klimaatproblematiek die er duidelijk voor zorgt dat windenergie een opmars kent. Windenergie is immers een energiebron, waarbij geen broeikasgassen gecreërd worden."


Op wereldschaal is de toepassing van windenergie het afgelopen decennium met gemiddeld 30% gegroeid. In Europa nemen vooral Duitsland, Spanje en Denemarken het leeuwendeel voor hun rekening. Maar vandaag wordt met dit project in het Land van Waas, geïllustreerd hoe de sector van de windenergie zich ook in Vlaanderen begint te ontwikkelen.


Momenteel staan in Vlaanderen 93 windturbines opgesteld met een gezamenlijk vermogen van ongeveer 100 megawatt. Deze windturbines samen produceren een hoeveelheid groene stroom die overeenkomt met het elektriciteitsverbruik van ongeveer 50.000 gezinnen.


In de loop van 2005 zullen nog een 15-tal windturbines in Vlaanderen in gebruik worden genomen. In zes jaar tijd is het totaal vermogen meer dan 15 keer gestegen, mede dankzij de ondersteuning van de Vlaamse overheid.
Jos De Meyer wees erop dat naast de gezinnen en ondernemingen, ook de overheid een belangrijke rol te vervullen heeft. "Het is de taak van de overheid om instrumenten ter beschikking te stellen die een antwoord moeten bieden op deze uitdaging," aldus De Meyer, "


In het Vlaams regeerakkoord staat alvast dat we onderzoek en investeringen in het gebruik van hernieuwbare energie zullen stimuleren. Bijkomend is er het engagement om tegen 2010 25% van de elektriciteitsleveringen milieuvriendelijk op te wekken, dat wil zeggen uit hernieuwbare energie en warmtekrachtkoppeling of WKK."
Wat hernieuwbare energie betreft, betekent dit dat tegen 2010 6% van de in Vlaanderen geleverde elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen moet gehaald worden.


Parlementslid De Meyer besloot: "De Vlaamse overheid wil de productie en consumptie van groene stroom verder blijven stimuleren. Het gebruik van groene stroom door Vlaamse gezinnen, bedrijven en lokale overheden blijft van groot belang. Wat daarbij doorslaggevend is, is een duidelijk en rechtszeker kader te bieden aan de markt. Door de rechtsonzekerheid van de voorbije jaren werden een aantal voorziene investeringen in groene stroom productie uitgesteld.".(F)