Sint-Niklaas herdacht slachtoffers bombardement van 17 mei 1940

SINT-NIKLAAS.  Sint-Niklaas heeft gisteren de slachtoffers van het bombardement van 17 mei 1940 herdacht. Burgemeester Lieven Dehandschutter legde een bloemstuk neer aan het monument voor de burgerlijke oorlogsslachtoffers op het Kroonmolenplein. Bij het bombardement werden de  Gasmeterstraat, Spoorweglaan, Hofstraat, Dalstraat en Molendreef tot puin herleid. Ruim 80 burgers en 2 militairen kwamen daarbij om.

Samen met andere bombardementen in mei 1940 kwamen ruim 120 burgers om het leven. De Sint-Niklase  burgerslachtoffers van de bombardementen  liggen begraven op de stedelijke begraafplaats Tereken. 

Naar aanleiding van de herdenking van de bombardementen van 80 jaar geleden heeft het stadsarchief een nieuwe filmmontage samengesteld. Daarin vertellen twee ooggetuigen hoe het drama van 17 mei 1940 hun jonge leven heeft veranderd. Lenie Schrijvers-Bos verblijft op die dag samen met verschillende gezinnen uit Breda in de meisjesschool van de Berkenboom in de Gasmeterstraat. Sint-Niklazenaar Ward Van Royen verliest op 17 mei zijn beide ouders, wanneer de bommen hun kapsalon in de Molendreef in puin leggen. De tienjarige Ward wordt opgevangen in het weeshuis bij de Broeders Hiëronymieten. Ook de gebouwen van de Broederschool zijn zwaar getroffen.

Bewoners van Kroonmolenstraat en -plein en van Gasmeter- en Nijverheidsstraat plaatsen tot 7 juni archieffoto’s en documenten voor hun raam die herinneren aan de tragische gebeurtenissen van toen in deze buurten. (mb, foto's: YouTube)

 

Lees ook:

Cultuurprogramma voor seizoen 2022-2023 is bekend

SINT-NIKLAAS. Zaterdag is het programma van CC Sint-Niklaas voor seizoen 2022-2023 bekend gemaakt. Het programma bevat een bonte mengeling van bekende en veelbelovende artiesten,  indrukwekkende...

Website ‘Ontdek Sint-Niklaas’ opgefrist

SINT-NIKLAAS. De website ontdeksintniklaas.be heeft een opfrissing gekregen. De website biedt een overzicht van vrijetijdsactiviteiten, horecazaken en mogelijkheden om te overnachten en andere...