Gouden ereteken van Sint-Bavo voor Beverenaar Guido Van de Perre

BEVEREN. Op Pinkstermaandag werd Guido Van de Perre onderscheiden en gevierd voor zijn grote inzet die hij al meer dan een halve eeuw toont als acoliet, misdienaar zeg maar, in de kloosterkapel van de Zusters van de H. Vincentius a Paulo in Beveren. Hij heeft daarvoor nu het gouden ereteken gekregen voor zijn diensten, bewezen aan de kerkgemeenschap van het bisdom Gent.

Ondertussen is Guido Van de Perre ook al 62 en het was sedert 1950 dat hij in de kloosterkapel dagelijks de mis diende bij de "zusterkens van de kliniek". Vanaf 1995 echter, doet hij het alleen nog tijdens het weekend en bij bijzondere plechtigheden in de kloostergemeenschap. Sinds een tiental jaren is hij ook acoliet in de Sint-Martinuskerk, tijdens de avondmissen in de week en in het weekend bij huwelijken of begrafenissen.


Guido werd geboren in een gezin van 6 kinderen dat woonde in de Donkvijverstraat. Hij liep lagere school in de Centrumschool, toen nog gevestigd in de Oude Zandstraat. Daarna volgde hij het lager middelbaar bij de Broeders van Beveren en het hoger aan het Sint-Lodewijkinstituut in Antwerpen.


In zijn jeugd was hij bij de scouts en ook in de buurt waar hij woonde was hij actief in het wijkgebeuren. Na zijn studies werkte hij twee jaar bij een expeditiebedrijf en werd daarna inspecteur bij een ziekteverzekeringsmaatschappij. In 1964 ging hij aan de slag als vertegenwoordiger bij Houthandel Roger Van Acker in Melsele waar hij tot op heden een schitterende beroepsloopbaan heeft uitgebouwd.


Maar ook in de sport is hij geen onbekende want op zijn 18de stapte hij in de voetbalwereld als scheidsrechter. Hij debuteerde dat jaar in een knapenwedstrijd Kruibeke-Kallo. In dit milieu kwam hij ook in contact met scheidsrechter Roger Van Acker,  zijn latere werkgever. Guido maakte vrij snel promotie en toen hij voor het eerst in Bevordering aantrad was hij op dat ogenblik de jongste scheidsrechter van ons land in die reeks. Hij bracht het tot in 2de Nationale, maar moest op 40 -jarige leeftijd, vroegtijdig afhaken wegens diverse kwetsuren.
Hij werd later nog lid van de provinciale scheidsrechterscommissie, waarvan Roger Van Acker voorzitter was.
Ondertussen werkte hij zich ook in het houtbedrijf Van Acker en werd de rechterhand van de zaakvoerder. Zo heeft Guido de laatste 40 jaar ook zowat alle wel en wee meegemaakt van dit groots bedrijf. In 1991 verwoestte een brand het hele magazijn in de IJzerstraat in Melsele. Het werd heropgebouwd aan de Vesten in Beveren.
Begin dit jaar volgde hij de nu 77-jarige Roger Van Acker zelfs op als afgevaardigde bestuurder van Houthandel en Deuren Varip en van de NV Roger van Acker.


Naast zijn drukke beroepsbezigheden is Guido Van de Perre in zijn vrije tijd bestuurslid van KSK Beveren en vaste begeleider van de scheidsrechters op de Freethiel. Als verstokte sigarenroker is ook voorzitter van een door hem gestichte sigarenclub.(F)