Speelplein Bartje zit zalig in eigen gebouw

BEVEREN. Aan de Floralaan werd het nieuw speelpleingebouw van Bartje officieel ingehuldigd. Ongelooflijk toch, hoe de naam "Bartje" in de gemeente een begrip is geworden. Maar het is ook al 31 jaar lang dat de werking elk jaar de jeugd een schitterende vakantie bezorgt. En de kinderen van toen, zijn de volwassenen van nu. Voorzitter Sabine Lauwers weet maar al te goed dat de gemeente altijd klaar stond om te steunen. Vandaar dat zij de opening van het speelpleingebouw aangreep om woorden van dank uit te spreken.

De medewerkers van de gemeentelijke diensten, met in het bijzonder 'de mannen van de technische dienst', weten wat Bartje is. In de voorbije 5 jaar hebben zij geholpen met de verhuis van Fort Liefkenshoek naar het KA in de Donkvijverstraat en omgekeerd. "Op die manier," aldus Sabine Lauwers, " Hebben zij ons zwerversbestaan iets draaglijker gemaakt".


Zij dankte ook het bestuur en de leden van de jeugdraad, voor het positief advies dat zij hebben gegeven over het gemeentelijk jeugdwerkbeleidsplan dat tot de realisatie van het gebouw heeft geleid. Bijzonder opvallend was dat zij ook "de belastingbetaler" bedankte, die zijn centje heeft bijgedragen tot dit gebouw in dienst van de gemeenschap.
Aan burgemeester François Smet, die er ook in 1993 al bij was toen een prefab -lokaal  werd ingehuldigd, werd een beeldje dat "Bartje" heet, overhandigd. Voor hem zal het een herinnering zijn aan het laatste gebouw dat hij als burgemeester opende. Eind mei geeft hij immers de sjerp door. Maar de nieuwe burgemeester Marc Van de Vijver, is ook al ruim 5 jaar 'de held' van Speelplein Bartje omdat hij als schepen enorm veel heeft gedaan. Als dank werd hem een tekening overhandigd, speciaal voor hem gemaakt door de huistekenaar van Bartje, Wim Heyrman.
Door de inhuldiging van het nieuw gebouw is eindelijk een eind gekomen aan de zwerftocht van Speelplein Bartje. Reeds in 1973 organiseerden de ouders van de Gaverlandwijk kinderopvang in een ge?roviseerd tentenkamp. Sinds de offici? oprichting van de vereniging in 1974 tot de offici? inhuldiging van het gemeentelijk speelpleinlokaal van 13 mei, leidde de zwerftocht langs vele wegen: 1974: Chiroheem Gaverlandwijk + Centrumschool, 1980: Chiroheem + Centrumschool + Lindenlaanschool, 1985: Rijksbasisschool Floralaan, 1991: Centrumschool, 1993: Eigen prefab lokaal gemeentelijk speelterrein Floralaan, 2000: Gemeenschapsschool Donkvijverstraat, 2005: Gemeentelijk speelpleinlokaal Floralaan waar de definitieve stek werd gebouwd.


Het initiatief voor het gebouw aan de Floralaan kreeg een injectie op 19 oktober 1998 toen tijdens de academische zitting in het Gildenhuis n.a.v. 25 jaar Bartje, een noodkreet werd uitgezonden. Op 29 april 2000  kwam er op het gemeentehuis een persconferentie rond 'Speelplein Bartje zit met een paasei: geen speelpleinwerking zonder speelpleininfrastructuur'. In september 2002 werd dan het prefab -lokaal aan het gemeentelijk speelterrein Floralaan afgebroken. De bouw van een nieuw lokaal naderde en op 2 april 2004 werd de eerste steen gelegd. Na ruim een jaar kan Speelplein Bartje in een knap gebouw alles gaan plannen voor de grote vakantie 2005. Een historische zomer moet dat worden.(F)