Wase gemeenten sluiten grensovergangen met Nederland af

BEVEREN/SINT-GILLIS-WAAS/STEKENE. De Wase gemeenten Beveren, Sint-Gillis-Waas en Stekene sluiten hun grenzen met Nederland af. Dat gebeurt na een beslissing van de gouverneur, politiezone en  gemeentebesturen. Op die manier is grensverkeer gemakkelijker te controleren nadat ons land niet-essentiële reizen naar het buitenland verbood. 

In Beveren zijn alle grensovergangen gesloten, met uitzondering van de grensovergang naar Nieuw-Namen aan de Kouterstraat-Hulsterloostraat. Er is politiecontrole. Ook de Muggenhoek is open maar enkel voor landbouwverkeer. 

Op het grondgebied van Sint-Gillis-Waas zijn enkel de grensovergangen aan Klingedorp en Kouterstraat open. De grensovergang aan de Polderstraat is enkel open voor landbouwverkeer. 

vignet

Grensarbeiders in vitale sectoren en met cruciale beroepen moeten bij het oversteken van de grens een vignet kunnen voorleggen. Dat vignet is beschikbaar op de website van hun gemeente of van het Nationaal Crisiscentrum. Op de keerzijde van dit vignet komt een stempel van de werkgever of de instelling die de essentiële verplaatsing over de grens rechtvaardigt (en voor zover deze deel uitmaakt van de sectoren opgenomen in het Ministerieel Besluit van 18 maart 2020).

Grensarbeiders die niet in een vitale sector werken of een cruciaal beroep vervullen, moeten met een werkgeversverklaring aantonen dat zij voor werk de grens oversteken.

Wie een hulpbehoevend familielid heeft over de grens, kan hem/haar ophalen of bezoeken. Hiervoor moet een verklaring op eer ingevuld worden. Ook wie over de grens moet om een dier te verzorgen, vult hiervoor een verklaring op eer in. Dit certificaat toont de noodzaak aan om de grens te passeren. Deze verklaring is terug te vinden op de gemeentelijke website.

verbod op niet-essentiële reizen

Schending van het verbod op niet-essentiële reizen is strafbaar. De Belgische autoriteiten controleren actief op naleving van het verbod. Het gebruiken van een vignet op basis van onjuiste informatie is valsheid in geschrifte. Ook dit is een strafbaar feit. Het goederen- en dienstenverkeer kan wel nog gewoon de grens over. (mb)

 

Lees ook:

BEVEREN. Na overleg met de plaatselijke overheden heeft LAGO beslist om haar zwembaden, fitnesscentra en speelparadijzen, waaronder de Meerminnen in Beveren, te sluiten tot en met 31 maart. 

SINT-NIKLAAS. De Huisartsenkoepel Waasland, de Huisartsenwachtpost Waasland en het AZ Nikolaas starten morgen, zaterdag 14 maart, met een tijdelijke tijdelijke COVID-19 huisartsenwachtpost op de...

REGIO. De maatregelen om de verspreiding van het Corona Covid-19 virus tegen te gaan, heeft ook de Kerk tot actie gedwongen. De katholieke Kerk schorsen vanaf komend weekend alle  publieke...

BEVEREN. Ook het gemeentebestuur van Beveren reageert in de crisis rond het coronavirus. Zo is er een speciale crisiscel opgericht die zal beslissen welke evenementen wel of niet kunnen doorgaan....

SINT-GILLIS-WAAS. In navolging van de federale regering neemt ook het gemeentebestuur van Sint-Gillis-Waas preventieve maatregelen in het kader van de coronacrisis. Zo sluit het woonzorgcentrum van...

REGIO. De Dag van de Zorg, die zou doorgaan op 15 maart, is geannuleerd door de uitbraak van het Coronavirus Covid-19.  Dat is beslist tijdens een overleg tussen Vlaams minister van Welzijn Wouter...