Brandweer verdeelt mondmaskers aan hulpverleners

BEVEREN. Gisteren landde in ons land de veel besproken lading van 5 miljoen mondmaskers voor medisch personeel. De Civiele Bescherming kreeg de hulp van de brandweerzones om de mondmaskers zo snel mogelijk naar alle medische diensten te brengen. De brandweer van Hulpverleningszone Waasland bedeelde 64 000 maskers naar ziekenhuizen en huisartsenposten in het Waasland. Ook bij volgende leveringen zal de brandweer ingezet worden.
Hulpverleningszone Waasland benadrukt dat het een samenwerking was van ondere andere Volksgezondheid, de brandweerzones, de Civiele Bescherming, het Rode Kruis, Defensie, Binnenlandse Zaken en het Federale Crisiscentrum (NCCN), de brandweerscholen en alle andere partijen die ervoor heeft gezorgd dat de mondmaskers op enkele uren tijd bij de medische diensten waren afgeleverd.
"Alhoewel de brandweermensen, en dan vooral de ambulanciers van de brandweer een reëel risico lopen op besmetting en dat er ook in de hulpverleningszones een tekort dreigt aan beschermend medisch materiaal, tonen de hulpverleningszones hiermee dat ook zij alles in het werk willen stellen om de crisissituatie zo snel mogelijk de baas te zijn. Door de mondmaskers te bezorgen aan de medische wereld, dragen brandweermensen collegiaal bij aan de veiligheid van mede-hulpverleners.", klinkt het.
noodnummer enkel voor noodgevallen
De hulpdiensten vragen om de noodnummers 112 en 101 enkel voor echt dringende interventies zoals situaties van brand en levensgevaar te gebruiken. Dat moet er voor zorgen dat er voldoende gezonde hulpverleners beschikbaar blijven om de oproep af te handen. "In de praktijk merken we dat een aanzienlijk deel van de oproepen perfect door de inwoners zelf afgehandeld kan worden en waarvoor geen hulp nodig was.", klinkt het. "De brandweer komt (altijd) uit haar kot voor noodsituaties en vraagt aan iedereen om dit te respecteren." (mb)