"De Parein" van Beveren gaat plat voor herontwikkeling

BEVEREN. Donderdag 12 mei heeft burgemeester François Smet vanuit een kraancabine de eerste stoot gegeven voor de afbraak van de gebouwen van de LU-koekjesfabriek, beter bekend als "De Parein". Meteen werd ook de offici? start gegeven voor de herontwikkeling van de ganse site van 17 ha groot. Het Parein Park, zoals de site nu wordt genoemd, zal een bedrijvenpark worden met ruimte voor commerciële activiteiten en recreatie, die tevens tewerkstelling en dienstverlening naar de inwoners uit de omliggende dorpskernen garandeert.

Koekjesfabriek Parein werd in 1963 langs de N70 in Beveren geopend. De naam wijzigde voortdurend zoals in General Biscuits, LU en Danone. In september 2003 moest het bedrijf de deuren sluiten en veel inwoners uit Beveren en de regio verloren hun werk. Daarom ook dat het college van Burgemeester en Schepenen, groot belang hechtte aan een project van herontwikkeling, dat een grote tewerkstelling verzekerde. Danone liet het uitwerken door Electrorail Breevast.


Het blijft er een KMO-zone maar de nadruk ligt wel op bedrijven die tewerkstelling bieden en die producten leveren  die hun afzet vinden in de onmiddellijke omgeving. In geen geval zullen transportbedrijven toegelaten zijn.
Van de 17 ha gaat bijna 5 ha naar aanleg van wegen, bufferzones rondom het terrein om woonzones te beschermen, de uitbouw van een beekvallei aan de Meersenbeek met een kunstmatige vijver in de richting van de Pareinlaan- Van Eepoelstraat. Deze vijver krijgt twee functies: het opvangen van hemelwater bij overvloedige neerslag en als waterreservoir  voor de brandweer. Het bijhorend park zal door de gemeente worden ingericht met eveneens fietspaden.


Voor het centrale deel van de LU-site werd reeds voor 7 ha een verkavelingplan ingediend. Er komen flexibele kavels voor de inplanting van alleenstaande, gekoppelde of gegroepeerde KMO-bedrijven. Tal van kleine bedrijven dienden reeds een aanvraag in zoals een schrijnwerkerij, stukadoorbedrijf, visverwerkingsbedrijf, aannemer, drukkerij. Belangrijk is ook dat vooraan, dichtbij de N70, ondersteunende bedrijven komen. Zo plant Ben De Groof er een Ford-garage en wordt ook gedacht aan een tuincentrum. Achteraan is er ruimte voor een tenniscentrum, sauna e.d.


Voor de 7 ha loopt nog tot 23 mei een openbaar onderzoek. Maar dat belette niet dat de sloping van de verlaten gebouwen van start ging. De afbraakwerken omvatten ook ondergrondse constructies want de LU-gebouwen waren ook onderkelderd. Deze werken dienen voltooid te zijn tegen 31 augustus 2005.Dan volgen de nivellerings -en grondverplaatsingswerken waarbij ook nieuwe grond moet worden aangevoerd. Dan start de aanleg van de wegeninfrastructuur, zodat in december 2005 alles klaar ligt om begin 2006 het Parein Park ter beschikking te stellen van de bedrijven. Aan belangstelling schijnt het niet te ontbreken want  bij Breevast Belgium zijn er reeds voor 1/3 van de totale verkoopbare oppervlakte, engagementen met kopers en bovendien worden ook nog gesprekken gevoerd met een groot aantal geïnteresseerden. (F)