Gemeentebestuur Kruibeke wil Mercator als "Grootste Belg"

KRUIBEKE. Burgemeester Denert en zijn schepencollege willen de bevolking aanzetten om via de wedstrijd "De Grootste Belg" de gemeente naar buiten te brengen. "De Grootste Belg moet een Vlaming zijn, een Oost-Vlaming, een Waaslander, een Kruibekenaar, geboren in Rupelmonde.", aldus Antoine Denert. En daarom wordt Mercator alias Gerard de Cremer, voorgedragen als de "Grootste Belg" aller tijden.

Die voordracht is volgens Kruibeke, historisch en wetenschappelijk verantwoord. Mercator begon zijn loopbaan in Leuven, een belangrijk centrum van de cartografie in de 16de eeuw. Hij vervaardigde er ondermeer een wereldkaart, een aardglobe en in opdracht van Karel V een aantal astronomische instrumenten. In 1552 vestigde Mercator zich met zijn gezin in Duisburg aan de Rijn, waar hij zijn grootste meesterwerken zou realiseren. Mercators kaart van Europa werd pas verbeterd in de 18de eeuw. En ook zijn wereldkaart 'ad usum navigantium' was een cartografisch monument. De projectie die hij voor deze navigatiekaart ontwikkelde, wordt nog steeds gebruikt in de zee-, lucht- en ruimtevaart en staat tot vandaag in de hele wereld bekend als Mercatorprojectie. Na zijn dood verscheen Mercators kaartenverzameling in boekvorm, onder de door hem bedachte titel 'Atlas'.


Op alle zee?en oceanen ter wereld, zelfs in de ruimte maakt men dus gebruik van het werk van  Mercator. "Mercator", zo zegt Denert, " Schiep een nieuw zicht op de wereld en de kosmos, hij was theoloog, filosoof, instrumentenbouwer, cartograaf en een lieve mens want hij is geboren en getogen in Rupelmonde, Kruibeke."
Nog tot 15 mei kan een stem uitgebracht worden op deze beroemde Waaslander. Het schepencollege doet een oproep om hem voor "De Grootste Belg" nummer 1 te geven via de website: www.degrootstebelg.be,  of via De Standaard of Humo. In het kader van deze wedstrijd wordt zaterdag 7 mei Repmond Rock georganiseerd en daarin wordt een gitaarspelende Gerardus Mercator opgevoerd. Hoog van op zijn standbeeld. (F)