Gemeentebestuur van Temse geeft sluitzegel en bellemankaart uit

TEMSE. Burgemeester Luc De Ryck mag terecht zeggen dat zijn gemeente dankzij een intens en volgehouden toerismebeleid, opnieuw op de kaart van Vlaanderen is gekomen. Zij heeft het imago opgebouwd van een dynamische Scheldegemeente gericht op ééndagstoerisme. Bij de opening van het toeristisch seizoen stelde de burgemeester twee opmerkelijke nieuwe uitgaven voor: de bellemankaart, die de hoogtepunten van het toeristisch seizoen 2005 omvat, en een sluitzegel.

Enkele jaren geleden stelde de Postzegel- en Ruilkring van Temse voor om een sluitzegel uit te geven. De burgemeester vond dat een uitstekend idee en na overleg met het schepencollege en Toerisme Temse werd besloten een wedstrijd te organiseren voor het beste ontwerp. Elf belangstellenden zonden een tekening in, maar het ontwerp van de Temsese kunstenaar Marcel Ysewijn stak torenhoog boven alle andere uit. Doordat het gemeentehuis nadrukkelijk in beeld kwam in zijn ontwerp, werd besloten met de uitgave te wachten en te kaderen in het feestprogramma 100 jaar gemeentehuis. Vandaar dat de zegel pas nu is verschenen. Naast het gemeentehuis omvat het ontwerp ook de kerktoren, de Scheldebrug, de beeldengroep De kaailopers en de H. Amelberga.
Een sluitzegel gelijkt op een postzegel, maar is geen offici? zegel. Hij geeft extra beveiliging voor het afsluiten van een brief, een telegram of welke gesloten zending ook, maar natuurlijk heeft hij op de eerste plaats een toeristisch-promotionele functie. De in Temse in 1939 geboren Marcel Ysewyn, de ontwerper,  is een gevestigde waarde in de Wase kunstwereld. Hij  genoot een klassieke opleiding aan de Academie van Temse bij Gerard Huyben, Gerard Van Daele en Jos Hoste. Aan de Academie van Sint-Niklaas volgde hij bovendien grafiek bij Andre Roelant. Zijn oeuvre omvat schilderijen, etsen en kopergravures. Temse neemt een centrale plaats in zijn werk.


De sluitzegel is verkrijgbaar per vel en dat telt 25 exemplaren en kost 1 euro. De sluitzegel is uitsluitend te bekomen op de gemeentelijke Toeristische Dienst in De Watermolen, Wilfordkaai 23, 9140 Temse, tel. 03/771 51 31, fax 03/771 94 34, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


In het kader van het feestprogramma van het magische jaar 2000 lanceerde het gemeentebestuur ook de bellemankaart. Het is een toeristische kaart met op de voorzijde de belleman in een typisch Temses kader en op de keerzijde de hoogtepunten van het toeristisch seizoen. De kaart sloeg dermate in, dat besloten werd ze jaarlijks uit te geven. Zij is intussen uitgegroeid tot een  item voor verzamelaars. De bellemankaart 2005 stelt de belleman voor aan het gemeentehuis en is gratis verkrijgbaar op de toeristische dienst en aan de infobalie op het gemeentehuis.


Tenslotte zal op 20 juni ook een briefkaart over Temse verschijnen bij De Post. Die geeft jaarlijks een reeks van 10 briefkaarten uit die markante gebouwen centraal stelt.  Van die gebouwen wordt een oude postkaart of foto gepubliceerd op de linkerzijde, een hedendaagse afbeelding wordt rechts bovenaan gepubliceerd in zegelvorm, voorzien van de vermelding PRIOR. De zegel heeft geen waardeaanduiding en is onbeperkt geldig. De kaarten worden afzonderlijk verkocht tegen 0,50 euro.


De Postzegel- en Ruilkring van Temse nam in 2004 het initiatief  om het gemeentehuis van Temse t.g.v. zijn 100ste verjaardag in zo'n  briefkaartenreeks te laten opnemen. De Temsese briefkaart, die ook op de Toeristische Dienst zal verkrijgbaar zijn, wordt voorzien van de jubileumstempels 100 jaar gemeentehuis en 75 jaar Postzegel- en Ruilkring Temse.(F)