Corona COVID-19 infolijnen

Beveren: 03 750 15 15 (open: ma-vri: 8.30-17.00, zaterdagvoormiddag)
Kruibeke: 03 740 02 19
Moerbeke: 09 346 80 05
Sint-Gillis-Waas: 03 727 17 00, info@sint-gillis-waas.be
Sint-Niklaas: 03 760 92 71 (open: ma-vri: 9.00-12.00, 14.00-16.00), coronavirus@sint-niklaas.be
Stekene: stekene.be/corona
Temse: 03 710 13 75 (tijdens kantooruren), 03 771 05 87 (buiten kantooruren), corona@temse.be

Gratis algemeen infonummer: 0800 14 689
Algemene info: info-coronavirus.be, info-coronavirus@health.fgov.be

Huisartsenwachtpost (weekend): 03 361 03 61

Odisee Hogeschool vernieuwt opleiding Verpleegkunde

SINT-NIKLAAS. De opleiding Verpleegkunde van hogeschool Odisee gaat haar werkwijze grondig hervormen. Het academiejaar wordt opgesplitst in LabO’s van vier tot acht weken die elk eindigen met een evaluatie. Zo’n LabO vervangt de traditionele vakken door een mix van lessen en stages binnen een bepaald beroepsdomein, gekoppeld aan leerstof uit andere domeinen. De de studenten worden opgedeeld in groepen van een vijftiental personen, begeleid door een docent. Op het einde van een periode volgt een evaluatie. 

"Om een voorbeeld te geven: het vak Levenslooppsychologie komt terecht bij het LabO ‘Moeder-kindzorg en pediatrie’. Andere LabO’s zijn bijvoorbeeld ‘Start 2 Nurse’, ‘De oudere zorgvrager’ of ‘Geneeskunde, heelkunde en eerstelijnsgezondheidszorg’. De LabO’s bevatten telkens een integratie van de theorie en praktijk uit dat specifieke domein, gekoppeld aan leerstof uit andere domeinen. Via casussen krijgen onze studenten de theorie en de verpleegtechnische vaardigheden onder de knie. We zijn ervan overtuigd dat die nieuwe aanpak de stof concreter en behapbaarder maakt voor onze studenten, en zo voor een beter begrip van de leerstof zorgt.", zegt  Lieselot Van Droogenbroeck, opleidingshoofd Verpleegkunde op Odisee Campus Aalst.

Bij deze manier van werken, zullen de studenten meer zelfstandig moeten werken. "Dat houdt bijvoorbeeld in dat ze vaker individueel aan opdrachten werken", aldus Katrien De Wilde, opleidingshoofd Verpleegkunde op Odisee Campus Sint-Niklaas. "Maar daar staat tegenover dat de persoonlijke begeleiding intensiever wordt. Het is de bedoeling dat studenten met al hun vragen naar de docenten en leergroepbegeleider stappen. Onderwijs on demand, als het ware. Op die manier sporen we onze studenten vanaf dag 1 aan om zelfstandig te werken."

De nieuwe aanpak gaat vanaf het komende academiejaar van start. Odisee biedt de opleiding Verpleegkunde aan op de campussen Aalst, Brussel-Terranova en Sint-Niklaas. (mb)

 

Lees ook:

Eerste virtuele infodag bij Odisee hogeschool

REGIO. Coronacrisis of niet, laatstejaars secundair onderwijs, en ook volwassenen die een hogeschoolopleiding willen volgen, moeten een studiekeuze kunnen maken. Nu de klassieke  info- en...

Burgeroverleg over de toekomst van Europa

SINT-NIKLAAS. Het Informatiepunt Europa Direct (IED) van Oost-Vlaanderen, het Vlaams-Europees Verbindingsagentschap (VLEVA) en vrt-journalisten Rob Heirbaut en Leen De Witte organiseren op dinsdag...