Steeds meer diersoorten in de Polders van Kruibeke dankzij Scalluvia

KRUIBEKE. Het Life+ Scalluvia-project sloot vorige maand succesvol af want steeds meer diersoorten vinden een thuis in de elzenbroekbossen van de Polders van Kruibeke. Er duiken zelfs dieren op, die er voorheen weinig of niet voorkwamen. Een van die dieren is de blauworanje ijsvogel. Bij de start van het project werden er al zes broedparen geteld, dit jaar slechts drie. De ijsvogel is vooral te spotten bij de Rupelmondse Kreek.
De kreek is nu ook de thuis geworden van enkele bevers, een diersoort die zeven jaar geleden nergens in Kruibeke te vinden was. “Hij heeft zich genesteld en doet het hier heel goed. Overal zien we hem of zijn knaagsporen. De grootste kans heb je wanneer je bij valavond in het gebied gaat. Waar je gaat maakt niet zoveel uit, ze zitten in de kreken, de elzenbroekbossen en zelfs aan de grote sluizen zijn ze al gespot. Overdag zie je ze zeker niet, dan zitten ze in hun burcht.”, zegt Gilbert Smet, een vrijwilliger bij natuurvereniging Kruin.
De opmerkelijkste comeback is die van de otter. De soort werd in de jaren 1950 uitgestorven verklaard in heel Vlaanderen maar duikt nu opnieuw op in de Polders van Kruibeke. Ook verrassend is de aanwezigheid van boommarters, een soort die bijna nergens in Vlaanderen voorkomt. Dat deze twee soorten hier opduiken is volledig te danken aan het Scalluvia-project, dat de gepaste omstandigheden heeft gecreëerd.
Tot slot zijn de Polders van Kruibeke een veilige leefwereld voor reeën. (mb)