Zwijndrechtse politie met vijf in wijkwerking

De wijkwerking is voor de lokale politie belangrijk omdat het de band legt met de bewoners. Zwijndrecht wil in geen geval de wijkagent bekijken als een uitgebluste politieambtenaar die enkel nog met papieren of kantschriften rondloopt en niets wezenlijk in de aanpak van de veiligheidsproblematiek bijbrengt. De wijkwerking, die behoort tot de dienst burgerzorg, wordt in Zwijndrecht bemand door 5 politiemensen. De norm is 1 wijkagent per 1000 inwoners. Er is 1 hoofdinspecteur van politie die de supervisie heeft en ook gespecialiseerde kantschriften rond voert. Hij stopt 30% van zijn tijd in wijkwerking. De wijkagenten kunnen maximum 20% van hun tijd in een andere dienst worden ingeschakeld. In het verleden was dat vooral bij interventie en onthaal maar na het opmaken van een zelfevaluatierapport en personeelsbehoeftenplan 2004, blijkt dat niet meer noodzakelijk. In Zwijndrecht zijn er voor ruim 6.000 werkingsuren voor wijkwerking voor zien.
De visie van de wijkwerking, is streven naar een positieve be?nvloeding van de leefbaarheid en de veiligheid van een bepaalde buurt of doelgroep. Het is een gemeenschapsgerichte politiezorg die eigenlijk de ganse korpswerking moet doordringen. Maandelijks zijn er wijkvergaderingen.
Zwijndrecht wil ook investeren in een betere communicatie naar de burgerbevolking en hierbij wordt gedacht aan een eigen website, waarin de volledige werking van de politie staat en waarop mensen terecht kunnen voor vragen en waarbij ze ook mogelijkheden hebben  om problemen te signaliseren. In het kader van de wijkwerking wordt ook de samenwerking met andere gemeentelijke diensten gestimuleerd bij de aanpak van bepaalde fenomenen.
Niet vergeten dat de wijkagenten ook een administratieve werklast hebben om kantschriften van het parket te verwerken. De wijkwerking is ??n van de 5 basisfuncties van de politie. Daar horen verder ook nog bij: het onthaal, de interventie, politionele slachtofferbejegening en lokaal onderzoek.
Wat het onthaal betreft is de norm, dat er minstens 12 uren een politieambtenaar moet aanwezig zijn. In Zwijndrecht was er steeds 24u op 24u permanentie verzekerd maar dat staat nu ter discussie. Vooral de nachtdienst wordt hierbij geviseerd. Deze permanentie wordt wisselend waargenomen  door inspecteurs van de dienst 'interventie en onthaal'. Bij grote drukte konden die bijgestaan worden door een collega van dezelfde dienst. Op jaarbasis is het onthaal bij de politie goed voor minstens 8.760 uren.
Het is de bedoeling de toegankelijkheid van het politiebureel af te stemmen op de noden en de verwachtingen van de Zwijndrechtse bevolking. Feit is wel dat er 's nachts weinig personen naar het bureel komen. Er wordt nu in overweging genomen om na 23u niet meer te openen. Enkel in de grote politiezones is dat noodzakelijk. Er wordt gedacht aan het plaatsen van een toestel aan de deur dat de bezoeker vraagt om 's morgens vanaf 6u terug te komen. Of als het echt dringend is, de 101 te bellen.Mogelijkheid zou ook kunnen zijn dat bij een 2de druk op het toestel, de 101 reeds wordt bereikt. Maar dit systeem moet nog onderzocht en uitgewerkt worden. (F)