Nieuw Administratief en Bestuurscentrum ingehuldigd

SINT-GILLIS-WAAS. Afgelopen zondag, 21 januari 2018, is in Sint-Gillis-Waas het nieuwe  Administratief en Bestuurscentrum officieel ingehuldigd. De werken startten eind februari 2016 en waren eind december 2017 voltooid. Het zeshoekig gebouw bestaat uit twee bouwlagen en werd neergepoot in het gemeentepark. De gemeente koos voor een duurzame en energiezuinige aanpak met een passiefbouw met betonkernactivering voor verwarming en koeling, in combinatie met een BEO-veld dat gekoppeld is aan een warmtepomp.

Het geklasseerde kasteel De Vaulogé is met een glazen verbindingsgang geïntegreerd in het nieuwe bestuurscentrum. De verwarming en koeling van het kasteel en de nieuwbouw zijn op elkaar aangesloten. Zo kan de koelte van het kasteel in de nieuwbouw herbruikt worden. Anderzijds kan de warmte van de nieuwbouw gerecupereerd worden om het kasteel te verwarmen.  In het kasteel was een deel van de administratieve diensten gehuisvest. De kamers van het kasteel worden opnieuw in hun oorspronkelijke vorm hersteld. Daarna zal een deel van de administratie opnieuw haar intrek nemen in het kasteel.  

In het nieuwe Administratief en Bestuurscentrum is een groot deel van de administratieve diensten gecentraliseerd, wat de medewerkers heel wat verplaatsingen bespaart. Dankzij een verkeersluw pad tussen het Burgemeester Omer De Meyplein en de Lage Kerkwegel is het nieuwe centrum geïntegreerd in het lokale fietsers- en voetgangersnetwerk. 

Voor de realisatie van dit project kon gemeente Sint-Gillis-Waas rekenen op het programma Smart Cities & Sustainable Development van Belfius en de Europese Investeringsbank. Het project werd begeleid door de gespecialiseerde afdeling Public Real Estatestond Belfius. (mb)

 

Lees ook:

SINT-GILLIS-WAAS. De gemeenteraad heeft op 30 mei de installatie van 106 zonnepanelen op het dak van het Administratief en Bestuurscentrum (ABC) goedgekeurd. De zonnepanelen zullen  bijna een derde...

SINT-GILLIS-WAAS. Drie maand na de opening heeft het Administratief en Bestuurscentrum de 5000ste bezoeker verwelkomt. Die eer viel te beurt aan An Van Ostade die hiervoor dinsdagavond figuurlijk in...