Melsele werkt aan originele Aardbeitentoonstelling

MELSELE. De tentoonstelling die nu al een kwarteeuw wordt georganiseerd tijdens de Aardbeifeesten, is en ver bekend initiatief geworden. Elk jaar opnieuw wordt op een zo origineel mogelijke manier de link gelegd naar aardbeidorp Melsele. En dan meer bepaald naar de middenstand en tuinbouwsector met een extra accent op de aardbeiteelt.. Voor 2005 gaat de aardbeitentoonstelling over "beeskunst", zich steunend op het dialect voor de aardbei als 'bees'.

Marc Mestdagh, voorzitter van de Koninklijke Bedrijfsgilde, stelde ook in naam van de Gemeentelijke Groendienst en UNIZO de tentoonstelling voor.  Ze zal op donderdag 5 mei officieel worden gepend door Carla Durlet, Nationaal Voorzitster van de KVLV en daarna, vanaf 14.30u, is ze voor iedereen toegankelijk. De 'bees' in de kunst leidde tot mooie realisaties. Ook al is het niet altijd gemakkelijk om de link te leggen tussen kunst en 'groenten, fruit, aardbeien'.


Ook scholen, bedrijven van siertelers, bloemisten en de kunstacademies van Beveren en Wilrijk werken mee. Voorzitter Marc Mestdagh vindt dat het telen van gezond, lekker en veilig voedsel, op zich reeds een kunst is. Hetgeen de tuinbouwsector aan de verbruikers presenteert , kan gerust als zovele "stillevens" worden bekeken.
Om een bezoek aan de aardbeitentoonstelling te promoten besloot Mestdagh met een kunstzinnige gedachte: " Zoals bij Breughel ook de appel en de peer belangrijk waren en zoals bij Van Gogh met 'Stilleven met groentemand' of 'Rode kool met ui', waarbij je voor zijn doeken staat en vergeet dat het een schilderij is?"


In de tentoonstellingstent zijn er dit jaar ook weer demonstraties van Wase meesterkoks die gebruik maken van de schitterende "Frandria-producten" uit de tuinbouw. Koks uit de sterrenrestaurants die de kunst bezitten om wat in hun gerechten te steken. Op donderdag 5 mei van 14.30u tot 17.30u demonstreert Luc Van Landeghem, de chef-kok van "Den Silveren Harynck" en op zondag 8 mei is het Herbert Robbrecht van restaurant "Herbert Robbrecht", dat onlangs een Michelin-ster kreeg. De bezoekers kunnen de demo bijwonen en a volonté proeven in de tent op het Kerkplein. (F)