Watervogelgebied in het Kruibeeks gecontroleerd overstromingsgebied

KRUIBEKE.  Rond de aanleg van de Potpolder of het gecontroleerd overstromingsgebied Kruibeke-Bazel-Rupelmonde  GOG KBR, werd van in de beginne gesteld dat het om 'veiligheid 'ging. Door ruimte te geven aan de Schelde moeten de inwoners van het Zeescheldebekken beter beschermd tegen overstromingen. Dat was het gegeven. De initiatiefnemers koppelen er aan dat de natuurgebieden in de polders niet verloren zullen gaan. Tegen eind 2006 plant men de oprichting van een eigen beheercommissie voor het GOG KBR, die naast het weidevogelgebied ook de ontwikkeling van slikken en schorren zal opvolgen.
Door een optimale inrichting wil men de bestaande natuurwaarden op termijn zelfs versterken. Sinds 1980 onderzochten tal van studies de verschillende aspecten en mogelijkheden van het project GOG KBR. De resultaten daarvan maken de opmaak van het integraal plan mogelijk en hierin passen de puzzelstukjes van alle gevoerde studies in elkaar. Zo hoopt men een zo optimaal mogelijke invulling van het verloren gewaande poldergebied te bepalen.
Van hogerhand werden bijkomende  opdrachten geformuleerd, waaraan zeker moet worden voldaan. Zo moeten bij de inrichting van het GOG KBR, 150 hectare voor weidevogelgebied worden gereserveerd. Dat werd op basis van de Europese Vogelrichtlijn vastgelegd in een Vlaams decreet. Natuurlijk dat het belangrijk is dat die toegewezen ruimte de vogelpopulatie ook daadwerkelijk verhoogt. Degelijk beheer moet daar borg voor staan.
Om dit beheer te realiseren en de overlevingskansen van de vogels te vergroten, sloot de afdeling Zeeschelde onderhoudscontracten af met de landbouwers die binnendijks percelen dienden af te staan voor de aanleg van het GOG. In ruil voor een vergoeding en de opbrengst van het perceel, besteden ze bij de bewerking van de gronden aandacht aan die vogels en hun broedplaatsen. Dankzij hun inzet kunnen nesten tijdig worden gevonden en beveiligd.
Weidevogels zullen dus belangrijk worden en zij zullen in aantal moeten toenemen, volgens vastgelegd aangroeicijfers. Daarom werd ook een werkgroep opgericht die de ontwikkelingen moet controleren. Deze werkgroep valt onder de Beheerscommissie Natuurcompensaties Linkeroever en werd door de secretaris-generaal van het departement LIN of Leefmilieu en Infrastructuur, persoonlijk in het leven geroepen. Op 15 februari was er reeds een startvergadering voor waarop alle betrokken sectoren met landbouw, milieu, gemeente Kruibeke, afdeling Zeeschelde, afdeling Natuur aanwezig waren. Het is nu de bedoeling om op regelmatige basis aan tafel te zitten om de evoluties in het GOG KBR te bespreken.
Een eigen beheerscommissie voor het GOG kan er tegen 2006 komen en daarin zullen vertegenwoordigers van natuurverenigingen, landbouwers en de gemeente tijdens de bijeenkomsten van de commissie hun belangen op elkaar afstemmen.(F)