Kort nieuws uit Temse (12.4.2005)

Actueel nieuws uit Temse met de tentoonstelling van Jacky Van den Berghe die werd geopend, de biljartkampioenen die mochten spelen in het gemeentehuis en Temse die de grote eer krijgt om de eerste sticker van Jommeke aan de man te brengen ter gelegenheid van de Veertiendaagse van het Rode Kruis.

 

 

Kunstschilder Jacky Van den Berghe exposeert in Gemeentemuseum
Van 9 tot 24 april loopt in het Gemeentemuseum de tentoonstelling "Het avontuur van een denken van kunstschilder Jacky Van den Berghe". In aanwezigheid van een 60-tal genodigden werd de expo op vrijdag 7 april geopend. Cultuurfunctionaris Linda Van Buynder belichtte het leven en werk van de kunstenaar en burgemeester Luc De Ryck ging nader in op het gemeentelijk kunstbeleid en op de essentie en de diepgang van het werk van Jacky Van den Berghe.


Jacky Van den Berghe werd geboren in Hamme (1943), verhuisde in 1965 naar Waasmunster en woont sinds 1987 in Temse. Hij kende een klassieke opleiding aan de Academie van Sint-Niklaas, waar Georges Fonteyn en Gerard Gaudaen hem een solide basis gaven. Gepassioneerd door zijn kunst, deed zelfstudie hem een opmerkelijke groei doormaken. Begonnen met werkelijkheidsgetrouwe weergave, evolueerde hij over expressionisme tot abstract. Schilderen werd steeds meer de projectie van zijn voelen en denken. Zijn oeuvre is de spiegel van zijn ziel.
De expo wordt begeleid door een brochure, die een belangrijke periode (1963-1969) belicht uit het algemeen overzicht dat de tentoonstelling wil zijn.


De expo is elke zater- en zondag vrij toegankelijk van 14 tot 18 u., zondag ook van 10 tot 12 uur.

 

 

De biljartkampioenen van Temse
Op zaterdag 9 april vonden de finales plaats van de 50ste editie van het Individueel Biljartkampioenschap van Temse. Het gouden jubileum kaderde in de viering 100 jaar gemeentehuis, vandaar dat de 5 finales geconcentreerd werden op ? dag en plaatsvonden in de feestzaal van het gemeentehuis. Dit zijn de uitslagen:
In de ereklasse: 1. Willy Viaene  2. Walter Vermeulen, hoge klasse: 1. Luc Suy  2. Patrick Lemmens,  lage klasse: 1. Tony Van Hoorde  2. Roger Servotte. Kampioenschap der Kampioenen waaraan alle kampioenen uit de 50-jarige geschiedenis konden deelnemen bracht in de hoge klasse: 1. Gilbert Colaes  2. Willy Viaene en in de lage klasse: 1. Julien De Cauwer  2. Patrick Lemmens.


Bij de prijsuitreiking bracht burgemeester Luc De Ryck hulde aan stichter Cyriel De Wilde. De 84-jarige biljartpionier, ? van de beste spelers in Temses geschiedenis, woonde de finalewedstrijden bij en mocht uit handen van de burgemeester een bijzondere attentie ontvangen. Attenties werden ook uitgereikt aan het leidende triumviraat van het Biljartverbond: voorzitter Willy Viaene, secretaris Jos Vosters en co?nator Freddy Servotte In de hulde werd ook de weduwe van Andre Geleyn betrokken. Hij was de archivaris van het verbond wiens monnikenwerk de basis zal vormen van de binnenkort te verschijnen jubileumbrochure 50 jaar Individueel Biljartkampioenschap van Temse.(F)

 

 

Eerste Jommeke-sticker Rode Kruis is voor Temse
De jaarlijkse veertiendaagse van het Rode Kruis, die loopt van donderdag 28 april tot en met donderdag 12 mei, heeft dit jaar Jommeke als onderwerp. En zo komt het Rode Kruis in stripgemeente Temse terecht waar dit jaar op zondag 30 oktober stripheld Jommeke zijn 50 jarig bestaan zal vieren. Rode Kruis afdeling Temse gaat i.s.m. het gemeentebestuur in aanwezigheid van de pers  op maandag 25 april om 14 u. de eerste sticker verkopen. Voorzitter Catherine De Ryck zal dat doen aan burgemeester Luc De Ryck. En dit in aanwezigheid van Jef Nys, de geestelijke vader van Jommeke en van vele Annemiekes, Rozemiekes en Jommekes of de kinderen van het derde leerjaar A en B van de basisschool De Vierklaver. Dit alles zal gebeuren aan het standbeeld van Jommeke aan de gemeentelijke bibliotheek van Temse in de Oeverstraat 15.(F)