Windmolens in Kruibeke draaien

KRUIBEKE. De drie windmolens die langs de E17 op het grond gebied van Kruibeke werden gebouwd zullen weldra alle drie op volle toeren draaien. Samen zullen ze stroom produceren die gelijk is aan meer dan de helft van het huishoudelijk stroomverbruik in Groot-Kruibeke. De eerste die werd geplaatst, ter hoogte van het Benzinestation Q8, is volledig klaar en levert reeds stroom. Eind van de week zal ook nummer 2 klaar zijn. Daar wordt voor gezorgd door een team van een 10 Duitse specialisten. Voor Chris Derde van Fortech, de bouwheer, gaat een droom in vervulling nadat hij reeds in 2000 op de idee kwam om windturbines te plaatsen.

De drie windmolens bevinden zich in het windturbinepark Braemland van de BVBA Fortech. Het is de bedoeling om langs de overkant op het grondgebied van Beveren ook nog turbines te plaatsen. De drie windmolens zijn nu de meest opvallende kentekens van Kruibeke.  Ze zijn van bijzonder ver te zien met hun 100 m hoogte en wieken van 40 m. Als een wiek rechtop staat is de totale hoogte dus 140m. Ze zijn de hoogste van België.?Er moet daarbij rekening worden gehouden met de luchtvaart. Te Sint-Niklaas is er nabij 'De Ster' een radiobaken dat het vliegverkeer boven de regio volgt. Mogelijks hebben windturbines invloed op de werking van het baken, waardoor windturbines op voldoende afstand dienen te worden ingepland.


Helicopters volgen de autosnelwegen als herkenningspunt. Windturbines worden daarom best op 120 m van de autosnelweg ingepland. De luchthaven van Deurne  is in de nabijheid waardoor het vliegverkeer van en naar de luchthaven rekening dient te houden met de windturbines. Ze staan nu 750 m van elkaar en op minstens 250 m van woningen.


Er is in een windmolen ook 350 ton staal verwerkt. De gondel bovenaan, weegt 62 ton en rotor met de wieken wegen ook nog eens 40 ton. De basis moet dus heel wat gewicht dragen en het is niet voor niks dat er in de grond 24 stevige palen tot 17 m diep zitten.


De wieken nemen de wind op van een oppervlakte van ruim 5.000 m2 of ongeveer een voetbalveld groot. Het geheel oogt bijzonder sierlijk en dat is ook niet verwonderlijk vermits de gondel bijvoorbeeld, werd ontworpen bij Porsche. Tussen de verschillende delen is er een harmonische verhouding. In de wieken zitten bliksemafleiders verwerkt.
Het is ook mogelijk dat bevoegde personen binnenin via een verticale trap tot aan een hijskooi komen om dan zo vanaf 11 m tot bovenaan de molen kunnen gebracht worden. Het precies groot genoeg om een gereedschapskist mee te nemen. Aan iedere flensverbinding of naad in de mast, is een vast werkplatform aangebracht. Zo konden de monteurs de mastdelen aan elkaar vastmaken met reuze-grote bouten. 


Onderaan bij het binnen komen van de windmolen, werd door de Duitse firma een computerscherm ingebouwd waarop alles te lezen is zoals windsnelheid, het aantal toeren dat de wieken per minuut maken, de hoeveelheid stroom die wordt geproduceerd. Zo bleek er op 1 week 64.000 Kilowattuur verwekt te zijn. Ook al staat het scherm met al die cijfertjes en tabellen in de windmolen zelf, bij de firma in Duitsland kunnen ze op hun computer alles verwerken en bedienen. Dat werkt via internet zodat er 24 op 24 uren bewaking is. Elke turbine draait zelfstandig maar wanneer er problemen zijn kan via het scherm de herstelling vanuit Duitsland worden uitgevoerd. Het kan, als het nodig is, ook ter plaatse gebeuren.


De windmolens zijn reusachtige constructies maar bijzonder veilig. Ze werden gebouwd volgens de allerstrengste Europese normen en technische eisen. Het gaat aan Braemland om DeWind-turbines die technologisch aan de top staan en voor de hoogste energieopbrengst zorgen. in Duitsland en ook in Oostenrijk bewezen ze reeds hun deugdelijkheid. In ons land staan er 6 in Bastogne.


Wanneer het windstil is, valt alles automatisch stil. Maar ook bij storm is er een veiligheid ingebouwd. Gesteld wordt dat een windsnelheid van 90 km/u wel het maximum is. Dat komt overeen met 25m per seconde. Het minimum is tussen de 15 en 20 km/u en dat wordt omschreven als 4m/sec.
De windmolen richt zich zelf naar de wind. Boven op de molen bevindt zich een windmeter en een windvaan en van daaruit wordt een motor aangedreven om te draaien naar de windrichting.


De 3de windmolen, deze meest in de richting van Haasdonk, kreeg maandag 11 april de wieken. Eigenlijk wordt ? exemplaar op 2 dagen tijd rechtop gezet. Daarna moet gedurende een week nog binnenin gewerkt worden en dan wordt nog enkele weken worden voorzien voor het proefdraaien. In totaal is met het Braemland Windproject een investering gemoeid van 6,6 miljoen euro. Het was in september 2004 dat Fortech van Chris Derde, de milieuvergunning kreeg.


Het Braemland windproject nadert na meer dan 4 jaar studie en voorbereiding, de afwerking van de 3 windturbines van elk 2000 KW. Ze hebben berekend dat de jaarlijkse elektriciteitsproductie 12 miljoen kWh bedraagt. Om de geleverde groene stroom nu naar de  verbruiker te brengen werd de coöperatieve vennootschap "Wase Wind" opgericht. Nog tot 30 april kunnen aandelen gekocht worden voor 255 euro. Daarvoor krijgt de aandeelhouder dan 10.000 kWh ter beschikking tegen een voordelig tarief.  (F)