Provinciale Resultaten weekendcontroles maart 2005

De provincie heeft de cijfers bekend gemaakt van de weekendcontroles van de federale wegpolitie Oost-Vlaanderen en de politiezones. Dat zijn deze van het Gerechtelijk arrondissement Gent:
Gent, Lochristi-Moerbeke-Wachtebeke-Zelzate, Meetjesland-Centrum, Regio Rhode & Schelde, Schelde-Leie, Deinze-Zulte, Assenede-Evergem,LoWaZoNe, Aalter-Knesselare, Maldegem.
Het Gerechtelijk arrondissement Oudenaarde: Vlaamse Ardennen, Brakel, Geraardsbergen-Lierde, Zottegem - Herzele -Sint-Lievens-Houtem
Gerechtelijk arrondissement Dendermonde:
Beveren, Sint-Gillis-Waas - Stekene, Kruibeke-Temse, Hamme-Waasmunster,
Buggenhout-Lebbeke, Wetteren-Laarne-Wichelen, Aalst, Erpe-Mere - Lede,
Dendermonde
Bij de Alcohol- en drugscontroles werd bij  2.170 chauffeurs een ademtest afgenomen.
Bij 146 chauffeurs of 7 % werd een strafbaar alcoholgehalte vastgesteld en 6 processen-verbaal werden opgemaakt voor het rijden onder invloed van drugs. Van 46 chauffeurs werd het rijbewijs ingetrokken.
Op het vlak van de snelheidscontroles begingen 178 chauffeurs van de 4.502 gecontroleerde voertuigen, of 3,95 %,  een zware overtreding.
Opmerkelijk is dat daarnaast nog 446 processen-verbaal werden opgemaakt
voor andere inbreuken op de verkeerswetgeving waaronder: 347 voor het niet
dragen van de gordel, 29 voor het niet voldoen aan technische eisen, 8 voor
het niet verzekerd zijn van het voertuig, 35 voor het ontbreken van een keuringsbewijs, 10 voor het niet in het bezit zijn van een rijbewijs en 8 voor het niet bezitten van een inschrijvingsbewijs. Er werden eveneens 2 wapens en 2 voertuigen in beslag genomen.(F)