Opendeurdag in vergeten fort blijkt voltreffer
HAASDONK. Gisteren, zondag 25 juni 2017, was een hoogdag voor liefhebbers van militair erfgoed. Fort Haasdonk, het enige fort van Vestig Antwerpen dat in z'n oorspronkelijke vorm bewaard is gebleven, stelde de poorten open voor het publiek. Ruim 1000 bezoekers profiteerden van de gelegenheid om eens door het fort te wandelen, hetzij begeleid door een van de vijf gidsen, hetzij door zelf de wandelroute te volgen.
Fort Haasdonk is één van de 21 forten van de Antwerpse Buitenlinie en het enige dat in zijn oorspronkelijke staat bewaard is gebleven. Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog werd het fort niet belegerd en werd er vanuit het fort ook geen enkel schot gelost. Het fort capituleerde na de val van de Vesting Antwerpen op 10 oktober 1914. Hierdoor bleef het fort onbeschadigd. Tussen de twee Wereldoorlogen werd fort Haasdonk geclasseerd als vestingwerk, waardoor het niet meer werd gebruikt als infanteriesteunpunt maar als depot. Tijdens de Tweede Wereldoorlog plaatsten de Duitsers er een tijdlang een FLAK-batterij maar verder speelde het fort geen enkele rol. Sinds 2001 is Fort Haasdonk wettelijk beschermd.
De Simon Stevin-organisatie, Vlaams Vestingbouwkundig Centrum, organiseerde op zondag 25 juni 2017 een opendeurdag. Voor het eerst in zeer lange tijd kon het publiek een kijkje nemen binnenin het fort en door de lange gangen wandelen of een rondleiding volgen met één van de vijf aanwezige gidsen. Ruim 1000 bezoekers snoven de sfeer van een lang vervlogen militair verleden en amateur fotografen dwaalden als eens af van de uitgestippelde route om een unieke foto te kunnen maken. Ook de groene omgeving van het fort was voor heel wat gezinnen een wandeling waard. (mb)