Recordaantal kamsalamanders op hoogspanningspost Mercator
KRUIBEKE. De poelenwerkgroep van Kruibeke telde op woensdag 24 mei de salamanderpopulatie in de poelen op de hoogspanningspost 'Mercator' van netbeheerder Elia. De werkgroep trof drie verschillende amfibieënsoorten en vele soorten waterdiertjes aan, waaronder zeven kamsalamanders.
De salamandertelling van woensdag 24 mei op de hoogspanningspost 'Mercator' van netbeheerder Elia was een groot succes. De Mercatorsite is met z'n 15 hectare een van de grootste hoogspanningsposten in het Elia-net. Zijn ligging in een vrij drassig gebied maakt het een ideale plaats voor salamanders. Bij de telling door de poelenwerkgroep van Kruibeke werden drie verschillende amfibieënsoorten en vele soorten waterdiertjes aangetroffen. Onder hen ook zeven kamsalamanders, voor wie dit poelennetwerk speciaal werd gegraven. "Het is de eerste keer dat we met de poelenwerkgroep zoveel kamsalamanders bij een telling aantreffen", zegt Robbert Schepers van Regionaal Landschap Schelde-Durme. "Er zijn dan ook maar weinig poelen die zo goed voldoen aan de wensen van de kamsalamander: geen vis, zuiver water en veel waterplanten. Heel wat andere dieren kunnen mee profiteren van de extra inspanningen die we hier voor de kamsalamander leverden. Niet toevallig troffen we hier naast 7 kamsalamanders ook 22 kleine watersalamanders, 3 bruine kikkers, libellenlarven, kokerjuffers, duikerwantsen, ruggenzwemmers en waterkevers zoals de geelgerande watertor aan. Het poelennetwerk op deze site is echt een opsteker voor de biodiversiteit."
De eerste twee poelen op de site werden in 2004 op initiatief van een Elia-medewerker gegraven. "Als bedrijf in dienst van de maatschappij, vinden we het belangrijk om ook op vlak van leefmilieu en biodiversiteit een voorbeeldrol op te nemen.", zegt Ilse Tant, Public Acceptance Officer van Elia. Ondertussen telt de Mercatorsite zes poelen die zo aangenaam mogelijk zijn gemaakt voor de kamsalamander. Omdat de site niet toegankelijk is voor het publiek, kunnen de diertjes er ongestoord leven. "Onze onderneming heeft zich geëngageerd om, waar mogelijk, met lokale verenigingen partnerships aan te gaan ter verbetering van de biodiversiteit op en in de omgeving van de Elia-terreinen. We zijn echt fier dat we hier in de regio kunnen bijdragen aan het in stand houden van deze zeldzame amfibiesoort.", aldus Tant.
Ook het gemeentebestuur van Kruibeke is opgetogen over het resultaat. Samen met Regionaal Landschap Schelde-Durme ondersteunt het de lokale poelenwerkgroep, die jaarlijks tellingen uitvoert in de meer dan 300 Kruibeekse poelen. De gemeente voorziet ook een subsidie voor inwoners die zelf een poel willen laten herstellen of aanleggen. "We vinden het belangrijk dat we er als gemeentebestuur voor zorgen dat de natuur in Kruibeke beter met elkaar verbonden wordt en dat we daar mensen voor samenbrengen", zegt burgemeester Jos Stassen. "Dit project is daarvan een goed voorbeeld." (mb, foto: Elia)